• 3
 ≫ 

Putin uzalud piše nove mere: Čak 8 miliona Rusa ostaje bez posla

 ≫ 

Kudrin podseća na mere iz krize od 2008. godine

  • 3
Rusija, Moskva Pixabay.com

Nezaposlenost u Rusiji može i da se utrostruči, zbog posledica koje po ekonomiju ima korona virus. Kako se procenjuje, čak 8 miliona Rusa može ostati bez posla.

Situacija na tržištu rada verovatno se neće poboljšati do kraja godine, upozorio je šef ruske privredne komore.

- Prema prognozama, tokom ove krize broj nezaposlenih ljudi u Rusiji će se vremenom povećati sa 2,5 miliona na 8 miliona - rekao je Aleksej Kudrin, koji je u Rusiji nekada radio kao ministar finansija.

On je dodao da stopa nezaposlenosti može da padne samo kada se ekonomija oporavi porastom potražnje i potrošnje, a preduzeća se vrate u normalu.

Rusija bi se trebalo da se osvrne na mere koje je vlada preduzela kako bi se izborila sa finansijskom krizom 2008-2009. godine kako bi se sada izborila sa problemima, veruje zvaničnik.

Kudrin podseća da je tokom prethodne krize zemlja predstavila ogromnu finansijsku pomoć kako bi pomogla preduzećima da ostanu u pokretu. Iako to nije pomoglo da se izbegnu otpuštanja, mnoge kompanije, čak i one slabe, preživele su. S obzirom na okolnosti Rusija možda treba da poveća pomoć za preduzeća do tri biliona rubalja (40,8 milijardi američkih dolara), kaže Kudrin.

Ruska vlada u ponedeljak je rekla da razmatra dodatne mere podrške ekonomiji, koje bi mogle da budu predstavljene do kraja ove nedelje.

Kudrin je ranije upozorio da, iako mere podrške već iznose 5 procenata BDP-a, možda neće biti dovoljne. Prema njegovim rečima, zemlji je potrebno najmanje sedam procenata.

Video: Putin zagrmeo: Apoteke podigle cene zaštitnih maski?! Oduzmite im dozvolu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    13. april 2020 | 15:30

    Meni nije drago kad Rusija propada to su nasa braca ali Putin i njegovi komunisti teraju drzavu u propast ali ko to u Rusiji kaze ide u zatvor.Braco Srbi prosudite sami.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>