• 0

Kako se čuva i doprema hrana koju svi kupujemo tokom vanrednog stanja

Kontrolišu se pesticidi, teški metali, ali i mikrobiologija

  • 0
Supermarket, prodavnica Foto: Shutterstock

Iako sugrađani ovih dana kupuju više nego uobičajeno, na trgovcima je da održe bezbednost i kvalitet proizvoda u ovo vreme. Da li ste razmišljali o tome kako se čuvaju, kako pakuju, a kako transportuju proizvodi?

Navika kupaca mnogih naših marketa je da uvek imaju veliki izbor svežeg voća i povrća u dovoljnim količinama, proverenog kvaliteta i bezbednosti. Kako onda to opravdati i u vanrednim okolnostima?

Sve ono što je kupcu važno za proizvod kojim se hrani, obezbeđuje strogo funkcionisanje internog sistema monitoringa. To podrazumeva stalna uzorkovanja i laboratorijska ispitivanja – kontrolišu se pesticidi, teški metali, mikrobiologija, čime se garantuje ispravnost proizvoda. Kako se to onda sprovodi ovih dana?

– Voće i povrće koje može da se kupi u našim radnjama u potpunosti je bezbedno, kontrolisanog porekla i kvaliteta. Provere bezbednosti i kvaliteta rade stručni timovi, u bliskoj saradnji sa više akreditovanih laboratorija i instituta u Srbiji, a kontrole robe obavljaju se svakodnevno i u kontinuitetu, bez izmena u odnosu na period pre uvođenja vanrednog stanja – poručuju iz Delez Srbija, najvećeg mloprodajnog lanca u Srbiji i dodaju nam da se kontrole odnose i na proizvode domaćeg porekla i na one iz uvoza.

Pored toga, dugogodišnja saradnja lanaca supermarketa sa velikim brojem domaćih proizvođača kupcima uliva poverenje. Oni već znaju od koga dolaze proizvodi koje kupuju.

Maksimalne mere higijene prate redovne procese skladištenja, transporta i prodaje u radnjama, a u epidemijskim uslovima uvedene su i sve zaštitne mere. One se sprovode u prodavnicama, među zaposlenima u vidu zaštitne opreme, kao i sve preventivne mere za kupce kako bi se svi osećali sigurno i bezbedno prilikom kupovine.

Dodatnom dezinfekcijom prodavnica obezbeđuje se još veća sigurnost proizvoda i potrošača.

Posebni izazovi u ovim danima su proceniti neophodne količine proizvoda u nesvakidašnjim uslovima, sa dobavljačima dogovoriti isporuku, realizovati plasman u prodavnice; pratiti obavezan kvalitet i bezbednost proizvoda; misliti i na najstarije sugrađane, koji svoje kupovine mogu da obave samo jednom nedeljno, u posebim terminima.

Mnogo je izazova na koje treba odgovoriti, a solidarnost i poverenje koji odlikuju prave komšije ceo proces čine mogućim. I nikada nisu bili vredniji nego sada - kažu nam oni.

Video: Penzioneri ponovo iskoristili priliku u jutarnjim satima da obave kupovinu

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>