• 2

MMF odobrio hitnu finansijsku pomoć: 25 zemalja će prve dobiti "injekciju"

Sredstva za narednih šest meseci

  • 2
pare, novac, evri, euro, evro, kurs evra, berza, grafikon Foto: Shutterstock

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je hitnu finansijsku pomoć za 25 zemalja članica iz sredstava za kontrolu i ublažavanje posledica katastrofa (ČRT) kako bi im omogućio da se fokusiraju na borbu protiv pandemije koronavirusa.

Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva izjavila je sinoć će tim zemljama inicijalno biti uplaćena bespovratna sredstva radi lakšeg servisiranja njihovog duga prema Fondu, tokom narednih šest meseci, inicijalno, kako bi svoje državne budžete usmerile na vitalne zdravstvene i druge potrebe.

Dodala je da ČRT raspolaže sa oko 500 miliona dolara resursa, uključujući najavljenje uplate od 185 miliona dolara iz Britanije, 100 miliona dolara od Japana, kao i uplate Kine, Holandije i drugih zemalja, ne otkrivajući njihove iznose.

Fond nastoji da raspoloživi iznos poveća na 1,4 milijarde dolara, prenosi Rojters.

Ukupno će oko 215 miliona dolara bitu utrošeno na bespovratna sredstva za prvih 25 zemalja, za narednih šest meseci, rekla je jedna portparolka MMF-a i nagovestila mogućnost produženja roka do dve godine.

Prve zemlje koje će dobiti grantove za pokrivanje duga od ČRT-a su Avganistan, Benin, Burkina Faso, Centralnoafrička republika, Čad, Komori, Demokratska Republika Kongo, Gambija, Gvineja, Gvineja Bisao, Haiti, Liberija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Nepal, Nigerija, Ruanda, Sao Tome i Principe, Sijera Leone, Solomonova ostrva, Tadžikistan, Togo i Jemen, saopštio je MMF.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    14. april 2020 | 10:33

    Nadli su sirotinju da im daju pomoć da ih zaduže i nikad više oni nemogu da se oporave posle ovoga večiti dužnici će biti

  • PECA

    14. april 2020 | 11:11

    Bolje bi prošli da su uzeli od naših zelenaša.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>