• 0

U Austriji otvorene male radnje, 4.600 njih dobilo dozvolu: Uskoro i tržni centri

Radiće do 19 sati

  • 0
Dostava hrane u Beču Dostava hrane u Beču / Foto: Jürgen Beilein

U Austriji je danas, na osnovu odluke vlade, posle pozitivnog trenda u borbi protiv širenja korona virusa, 4.600 radnji dobilo dozvolu da ozvori svoja vrata za kupce.

Radi se o prodavnicama građevinske i baštenske opreme, kao i malih radnji prostora do 400 kvadratata.

Otvaranje je omogućeno uz pridržavanje posebnih mera, a to je ograničenje broja kupaca u prodavnici, kao i obavezno nošenje zaštitne maske i redovna dezinfekcija prostora. U prodavnicama građevinske i baštenske opreme, koje ne spadaju u male radnje, postoji  i obaveza korišćenja kolica za kupovinu, kako bi se održalo odstojanje od najmanje jednog metra, koje je propisano merama koje su i dalje na snazi.

Kod od trgovaca pusti previše kupaca u radnju, mora računati na novčanu kaznu u iznosu do 3.600 evra. Supermarketi, apoteke, trafike, kao i drogerije radile su sve vreme, kako bi se obezbedilo snabdevanje građana.

U prvoj fazi postepenog popuštanja restrikcija sada su male radnje dobile mogućnost da otvore svoja vrata od 7.40 do 19 časova.

Takođe moćiće da otvore automehaničarske ranje, kao i servisi za bicikla, zalaonice, radnje za trgovinu plemenitim metalima.

Ekonomski stručnjaci, nakon ove mere, vide pozitivan razvoj po privredu, jer je mesec dana nemogućnosti da rade koštalo trgovinu prema Johanes Kepler univerziteta iz Linca najmanje između dve do tri milijardi evra, a prema “Agenda Austria” čak I 6,7 mlijardi evra.

Istovremeno stupilo je na snagu i proširenje obaveze nošenja zaštitne maske, na sve prodavnice, javnom prevozu, kao i taksiju ili drugim vozilima koja komercijalno prevoze putnike. Takođe omogućeno je i otvaranje saveznih parkova u Beču, koji čine 230 od ukupno oko 12.500 hektara javne zelene površine grada.

Ukoliko prva faza postepenog popuštanja restrikcija ne bude negativno uticala na stopu rasta broja inficiranih, planirano je da od 2.maja otvore sve druge prodavnice, to jest i tržni centri.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>