• 3
 ≫ 

Litre i litre piva odlaze u nepovrat: Pabovi ne rade, a rok upotrebe curi

 ≫ 

Velika Britanija je poznata po pabovima, a i kod nas je počelo da se otvara sve više barova i pivnica (pre korone). Šta će sada, tokom pandemije, biti sa svim tim buradima točenog piva koje nema ko da pije?

  • 3
Piće, alkohol, druženje uz alkohol

Pabovi ne rade, posao trpi, a pivo stoji / Foto: Pixabay

Pabovi su ovih dana zatvoreni i prazni, pa deluje kao da je korona otela "duh življenja" Britancima, jer su ova mesta za druženje, opuštanje i pivo - simbol Ostrva. I to ne bilo kakvo pivo, već točeno, koje se pravi u enormnim količinama i drži u buradima u objektima širom zemlje.

Tom Stejner, ispred organizacije Campaign for Real Ale za onlajn pretragu pabova, kaže da oko 39.000 britanskih pabova u proseku ima oko 1.800 litara piva u jednom buretu. Uglavnom je reč o kegovima, od kojih svaki sadrži 40-ak litara ovog alkoholnog pića.

Ukratko, reč je o velikim količinama koje propadaju, jer pasterizovano pivo, uključujući lager, može najkasnije da opstane 3 do 4 meseca nakon isporuke. Ejl vrsta piva, i ostale nepasterizovane, imaju znatno kraći rok: od 6 do 9 nedelja. Dakle, Stejner izražava veliko žaljenje što će toliko pivo da propadne, ne može da se proda, a kako stoje stvari - pabovi neće proraditi još neko vreme.

Jedna vlasnica barova u Londonu, kaže da bi moglo da joj propadne točeno pivo u vrednosti od 10.000 funti. Dodaje da bi mogli da prodaju pivo na "uglu", ali da to ne bi bilo društveno odgovorno, jer bi se skupljala masa i onda ne bi bilo adekvatne socijalne distance među ljudima.

Očajni su i ljudi koji rade u pivarama, jer su uložili mnogo ljubavi i napora u pravljenje ovog pića, a sada gledaju kako ono propada. Nasuprot situaciji u pabovima, prodaja alkohola u prodavnicama je porasla za više od 20 odsto prošlog meseca, jer su barovi i restorani zatvoreni od 20. marta.

- Ovo nije najveći problem s kojim se država suočava, ali ljudima nedostaje druženje, ispijanje piva. Odlazak u bioskop, na kafu ili na pivo, jeste nešto što mi Britanci veoma cenimo - kaže Stejner.

Mnoge pivare i distributeri su ponudili da preuzmu nazad burad s pivom, bez naplate, kada se karantin završi, kako bi deo finansijskog tereta skinuli s vlasnika. Neki pabovi prodaju pivo "za poneti", kako bi se sprečilo propadanje i bacanje tolikih količina.

Zanimljivo je da je u SAD vlasnicima barova rečeno da zastarelo pivo ne bacaju kroz kišne rešetke, jer ne samo da je ilegalno, već i štetno za okolinu, ali su neke njihove kolege iz Ujedinjenog Kraljevstva već počele da pribegavaju tome.

Video: Kralj kokaina dobio pivo sa svojim likom i imenom, koštaće 400 dinara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    14. april 2020 | 15:52

    Barmeni, mora da se preusmerite. Od sada prodajte ''travu'' od kuće. Mora da se plati porez. A pivo izvezite u Srbiju kao donaciju, jer to ništa nije neuobičajeno.

  • Tomas

    14. april 2020 | 15:06

    Svaka pivara u Srbiji ima rešeno upravljanje otpadnim vodama, a tek za Veliku Britaniju se ja ne bih puno brinuo da to nije tako. Pivo će se prosuti u krugu pivare, naplatiće se osiguranje i to je to.

  • нс

    16. april 2020 | 00:00

    Што не поделе народу за 10 динара!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>