• 0

Pomoć sledi i onima koji su prekinuli poslovanje. Pronađite vašu delatnost

Saloni, delatnosti konsultantskih aktivnosti, vrtići, proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, stomatološka praksa, taksi prevoz, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, trgovine odećom na malo

  • 0
dnevnik, pise, pisanje, rukopis, biznismen, muskarac, čovek, olovka Naglo je porastao broj registrovanih prekida obavljanja delatnosti, jer je vanredno stanje onemogućilo dalje poslovanje / Foto: Pixabay

Od 1. januara do 15. marta registrovano je 7.358 privremenih prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano 6.290 prekida, saopštila je danas Agencija za privredne registre i navela da i oni mogu da računaju na podršku države.

Program ekonomskih mera, za čiju je realizaciju nadležno Ministarstvo finansija, pružiće podršku i ovim preduzetnicima, koji su zbog uvođenja vanrednog stanja prijavili prekid obavljanja delatnosti u APR-u.

Kako kažu, naglo je porastao broj registrovanih prekida obavljanja delatnosti kod preduzetnika kojima je vanredno stanje otežalo ili onemogućilo dalje poslovanje.

To su, precizira se, frizerski i kozmetički saloni, delatnosti konsultantskih aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, ostalo obrazovanje (vrtići, boravci za čuvanje dece), proizvodnja kinematografskih dela, audio-vizuelnih proizvoda i televizijskog programa, stomatološka praksa, taksi prevoz, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, restorani i pokretni ugostiteljski objekti, trgovine odećom na malo.

- Već sa najavom Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Covid-19 i podršku privredi Srbije, u Agenciji smo počeli da registrujemo manji broj prekida obavljanja delatnosti, dok je jedan broj preduzetnika prijavio i nastavak obavljanja delatnosti - kaže direktor APR, Milan Lučić.

U saopštenju APR navodi da Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti Covid-19 - precizira koja lica i pod kojim uslovima mogu koristiti fiskalne pogodnosti i direktna davanja, PDV tretman prometa dobara i usluga bez naknade za zdravstvene svrhe, kao i isplatu jednokratne novčane pomoći svim punoletnim građanima Srbije iz budžeta.

Od 1. januara do 15. marta registrovano 5.474 prekida obavljanja delatnosti preduzetnika registrovanih za "računarske delatnosti", dok je od 16. marta do 13. aprila registrovano svega 580 prekida obavljanja računarskih delatnosti.

Video: Čadež: Više od 5.000 radnika vraćeno na posao,120 novozaposlenih

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>