• 3

Privatnici, prijave za jeftine kredite od ponedeljka: Banke spremile 2 milijarde iza kojih je država

Prva uredba koja se odnosi na sredstva namenjena preduzećima sutra će se naći na sednici Vlade Srbije i već od ponedeljka se kreće u njenu implementaciju

 • 3
Biznis, ljudi, olovka, notes, sveska

Foto: Shutterstock

Privatna preduzeća moći će od ponedeljka da konkurišu za jeftine kredite, a ukupna suma novca za koju država garantuje iznosi dve milijarde evra, saopštio je ministar finansija Siniša Mali posle sastanka tima za implementaciju ekonomskih mera za podršku privredi tokom pandemije korona virusa.

Na sastanku tima doneta je odluka o podršci poljoprivrednim gazdinstvima kojima će biti omogućeno da dobiju dodatnih 2,6 milijrdi dinara podrške preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Obe odluke koje su danas donete biće prosleđene Vladi Srbije koja će ih sutra usvojiti.

- Dve važne oduke smo doneli, odluke koje smo i obećali da ćemo doneti tokom ove nedelje, a to je usvajanje uredbe o primeni garancijske šeme sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra - rekao je Mali.

Poslednjih par dana, kaže, ekonomski štab je na ovim uredbama radio zajedno sa Narodnom bankom Srbije i poslovnim bankama. Prva uredba koja se odnosi na sredstva namenjena preduzećima sutra će se naći na sednici Vlade Srbije i već od ponedeljka se kreće u njenu implementaciju.

- To znači da će preduzećima u privatnom sektoru biti jeftini krediti u ukupnom iznosu od dve milijarde evra za koje garantuje Srbija već od ponedeljka - rekao je Mali.

BEOGRAD MALI BERZA

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Druga uredba koja je danas doneta i sutra ide na usvajanje na Vladu Srbije je Uredba o podršci poljoprivrednim gazdinstvima. Reč je o dodatnih 2,6 milijrdi dinara koje idu preko Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Ekonomske mere se primenjuju na ona poljoprivredna gazdinstva koja vode knjige, odnosno za ona gazdinstva koja rade kao preduzetnici.

- Imate veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača koji nisu preduzeća, upravo se ove mere, 2,6 milijardi dinara, odnose na njih -

Na ovaj način, kaže Mali, potpuno je završen pravni okvir koji je vezan za implementaciju svih najavljenih ekonomskih mera države za privredu, a koje su "teške" više od 600 milijardi dinara.

Podseća da su prošle nedelje donete uredbe za odlaganje poreza i doprinosa, uredba koja se odnosi na direktnu novčanu pomoć i isplatu minimalca privrednicima kao onu koja se odnosi na isplatu 100 evra svakom punoletnom građaninu Srbije.

Video: Minimalni iznos kredita za privrednike je milion, a za preduzetnike dva miliona

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Qwer

  15. april 2020 | 15:35

  Bilo bi lepo da se i građanima ponude povoljni potrošački krediti sa rokom otplate do 5 godina, kako bi rešili mnoge egzistencijalne probleme, koje sa primanjima kakva imaju ne mogu da reše, a sa povoljnim kreditima to bi mogli. Sada potrošački krediti nisu povoljni, bolje reći, vrlo su nepovoljni, posebno sa rokom otplate preko 12 meseci.

  9
  1

  Podelite komentar

 • maki

  15. april 2020 | 16:14

  Svi daju bezkamatne kredite samo srbija daje jeftine??? Dno dna

  6
  1

  Podelite komentar

 • Biki

  15. april 2020 | 17:41

  Da dobijes kredit, treba potvrda i dokumentacije i nije bas tako jednostavno i povoljno

  5
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>