• 0

Da li je moratorijum dobra opcija? Ministri u Evropi misle da je potrebno još nešto

Nemački ministar finansija Olaf Šolc kaže da je sada više nego ikad neophodna međunarodna saradnja

  • 0
Kina, Vuhan Lekari iz Vuhana / Foto: Tanjug/AP

Moratorijum na dugove kako bi se pomoglo siromašnim zemljama da prežive krizu korona virusa trebalo bi da prate dodatne mere, izjavio je danas nemački ministar finansija Olaf Šolc, ocenivši da je podrška Kine tim međunarodnim naporima izuzetno važna.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe 20 najvećih ekonomija sveta (G20) održali su danas virtuelni sastanak kako bi se dodatno pozabavili globalnim izazovima koje donosi pandemija Covid-19.

- Uveren sam da najsiromašnijim zemljama na svetu treba podrška i zato moratorijum na dug mora da bude garantovan - rekao je Šolc u razgovoru za Rojters, neposredno pre početka sastanka G20.

Dodao je da to zahteva međunarodnu saradnju, i to znatno širu nego ranije. Kako kaže, "napore ne treba da čine samo tradicionalne zemlje, već bi doprinos Kine bio vrlo značajan u ovom kontekstu".

Naveo je, takođe, da odluku G20 o obustavi otplate duga treba da prati više mera koje će pomoći najsiromašnijim državama sveta da se oporave nakon korona krize.

Video: U Beograd sleteo avion iz Kine sa 1,2 miliona maski

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>