• 0

Putinove nove mere: Obećao snažnu podršku malim i srednjim preduzećima

Uslov je da kompanije nisu otpustile više od 10 odsto radnika

  • 0
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je nove mere za podršku malim i srednjim preduzećima. Mere bi trebalo da obezbede sredstva za nastavak isplate plata zaposlenima, da se ne bi dešavala otpuštanja.

Tokom sastanka sa članovima vlade u sredu, Putin je predložio da se na listu malih i srednjih preduzeća dodaju najteže pogođene neprehrambene kompanije.

Predsednik je rekao da će kompanije, koje su zadržale najmanje 90 odsto zaposlenih, od 18. maja dobiti sredstva za plate od države. Podrška će se izračunati na osnovu ukupnog broja zaposlenih od 1. aprila. Svaki zaposleni u takvim pogođenim kompanijama moći će da zatraži isplatu u iznosu od jedne minimalne plate (12,130 rubalja ili 160 dolara). Sve kompanije koje ispunjavaju uslove moći će da se prijave za takvu pomoć do 1. maja.

Putin je takođe rekao da bi najmanje 75 procenata obima kredita za isplatu plata trebalo da bude obezbeđeno garancijama najveće ruske razvojne institucije, i da bi tu meru trebalo proširiti.

Putin je naglasio da je jedini uslov za dobijanje sredstava očuvanje najmanje 90 odsto radnika.

Predloženo je da se izdvoje 23 milijarde rubalja za podršku avijacione industrije koja je nastradala od epidemije. Oko 200 milijardi dolara biće usmereno za podršku regionalnih budžeta. Predloženo je davanje povoljnih zajmova za popunjavanje obrtnog kapitala sistemski važnim preduzećima. Zatraženo je i da se izvrše izmene normativnih akata, kako bi lekari mogli da prime čisto 80.000 rubalja obećane naknade.

Video: Minimalni iznos kredita za privrednike je milion, a za preduzetnike dva miliona

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>