• 0

Gotov auto-put do granice sa Hrvatskom: "Život ne sme da stane"

"Neki ne viđaju svoje porodice, već su sve vreme u kampovima u kojima je potpuno organizovan život i rad"

  • 0
SRBIJA AUTO PUT VANREDNO STANJE AUTOPUT BEOGRAD - PREŠEVO KORIDOR 10

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je u vreme epidemije virusa završena rekonstrukcija autoputa od Kuzmina do Batrovaca, to jest do granice sa Hrvatskom.

- Svi veliki infrastrukturni projekti u Srbiji se realizuju i u vreme epidemije virusa korona i danas se u zemlji gradi oko 520 kilometara puteva i pruga, na kojima je trenutno angažovano 2.600 radnika na koje sam veoma ponosna. Vrednost tih projekata je 2,6 milijardi evra. Život ne sme da stane, moramo da mislimo i na dan posle - rekla je Mihajlović.

Ona je, gostujući na RTS, istakla da se radovi izvode na nekoliko novih autoputeva, kao i u železničkom saobraćaju, saopštilo je ministarstvo.

- Grade se Moravski koridor, autoputevi od Sremske Race do Kuzmina i Ruma-Šabac-Loznica, kao i brza pruga od Beograda do Budimpešte. Pored toga, na rekonstrukciji i rehabilitaciji regionalnih i lokalnih puteva angažovano je oko 14.000 radnika. Neke deonice smo završili, poput auto-puta od Batrovaca do Kuzmina - rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da postoje i poteškoće u realizaciji projekata.

- Najveći problem nam je nabavka opreme i repro-materijala koji dolazi iz drugih zemalja. Biće promena u dinamici ali ne očekujemo velika kašnjenja. Hvala građevinarima i svim kompanijama koje se uklapaju sa ovim promenama i rade na tako važnim projektima. Neki ne viđaju svoje porodice, već su sve vreme u kampovima u kojima je potpuno organizovan život i rad. Takav slučaj je, na primer, sa 1.500 radnika angažovanih na brzoj pruzi od Beograda do Stare Pazove -

Potpredsednica Vlade istakla je da je bezbednost radnika i poštovanje svih mera u vreme epidemije na prvom mestu, te da se radi svuda gde postoje uslovi za to.

Mihajlović je istakla da pored drumskog, funkcionišu i vodni i železnički transport.

Mihajlović je dodala da se i u vreme krize pokazalo da saobraćajni sektor funkcioniše te da je u najkraćem roku uspostavljeno da građani imaju sve potrebno u prodavnicama, da teretnjaci rade svoj posao a da se građani iz najudaljenijih delova sveta vrate u svoju zemlju.

- Ipak, kada govorimo o putničkom saobraćaju tu će biti velikih gubitaka. Sada beležimo preko 120 miliona štete u transportu, a procene su da bi do kraja godine štete mogle da iznose gotovo 700 miliona evra. Država priprema poseban program oporavka za građevinsku i saobraćajnu industriju u kojoj je zaposleno 330.000 radnika. Važno je da dan posle dočekamo što spremniji i sa šsto manje ekonomskih posledica - rekla je Mihajović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>