• 0

Smanjen broj preduzeća u blokadi: Danas manje nego na početku vanrednog stanja

Pomoć je namenjena privrednim subjektima, preduzetnicima, zadrugama, za mikro, mala i srednja preduzeća, a kako bi prevazišli probleme u nabavci obrtnih sredstava

  • 0
dnevnik, pise, pisanje, rukopis, biznismen, muskarac, čovek, olovka Foto: Pixabay

Od uvođenja vanrednog stanja pre mesec dana ukupan broj privrednih subjekata u blokadi smanjen je za 1,5 odsto, kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Prema poslednjim podacima iz 14. aprila, 637 preduzeća je bilo manje u blokadi nego 16. marta.

Država je uputila apel svim privrednicima da pokažu solidarnost i da pokušaju u toku trajanja vanrednog stanja da izbegnu da međusobna potraživanja naplaćuju kroz prinudne blokade.

Poziv Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije i drugih, naišao je na dobar odaziv među kompanijama, ocenio je Stevanović.

- Jako nam je važan lanac likvidnosti, da svaka karika u njemu ostane čitava i zdrava. Čini mi se da su privrednici u velikoj meri prihvatili naš apel - kaže Stevanović.

Na današnji dan je manje blokiranih preduzeća nego što ih je bilo na početku vanrednog stanja, dodaje on.

- To ne znači da likvidnost učesnika u privredi nije u ovom trenutku ugrožena, zato što je sve stalo, protok novca, kapitala, radne snage... Sve na kraju krajeva stoji, kriza je globalnog karaktera - objašnjava državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Kada je reč o sredstvima iz Fonda za razvoj, privrednici se javljaju, a kako kaže, poziv za pomoć Fonda biće otvoren do 20. decembra ove godine. Pomoć je namenjena privrednim subjektima, preduzetnicima, zadrugama, za mikro, mala i srednja preduzeća, a kako bi prevazišli probleme u nabavci obrtnih sredstava.

Dodatne mere za hotelijere?

Vlada Srbije opredelila je u tu svrhu 24 milijarde dinara koje je peko Fonda za razvoj stavila na raspolaganje domaćoj privredi u privatnom sektoru, a uz tehničku podršku Agencije za finansiranje osiguranja izvoza. Prošlog petka na vladi je usvojena uredba, u ponedeljak su donete sve neophodne administrativne procedure i kriterijumi za dodelu sredstava pa se od pre dva dana program nalazi na sajtu Fonda za razvoj kao i Ministarstva privrede.

- Da li ćemo kasnije, kroz dodatne programe eventualno razrađivati strategiju i tehniku kako da sektorski nekoga pomognemo, one koji su definitivno i danas najviše ugroženi, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i sličan vid usluga, to ostaje da bude odluka vlade - objašnjava Stevanović i dodaje da će se to pitanje u narednim danima rešavati.

Krediti Fonda dodeljuju se sa kamatniom stopom od 1 posto, vraćaju se na 36 mesečnih rata sa mogućnošću grejs perioda do godinu dana.

- Anuiteti će biti mesečni za razliku od onih u regularnim programima Fonda koji su tromesečni - precizira Stevanović.

Kada je reč o sredstvima obezbeđenja za kredite, biće moguće dostavljati menice, jemstva, zaloge na opremi, hipoteke prvog reda, kao i kombinacija sredstava obezbeđenja.

Na sajtu Fonda za razvoj nalazi se sva neophodna dokumentacija i procedure, objašnjava Stevanović i navodi da je u protekla dva dana Ministarstvo privrede poslalo dokumentaciju na više od 300 mejl adresa različitih privrednih subjekata u Srbiji kao i da su odgovorili na stotine poziva privrednika.

Za utorak sledeće nedelje zakazana je prva sednica Upravnog odbora Fonda za razvoj na kojoj će se doneti odluka za dodelu prvih sredstava privrednicima.

Video: Minimalni iznos kredita za privrednike je milion, a za preduzetnike dva miliona

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>