• 3

Vlada BiH menja Zakon o radu: Sindikat se buni, jer sve ide na štetu radnika

Poslodavac u BiH tokom vanrednog stanja može da umanji platu zaposlenom do 35 odsto

  • 3
radnik Poslodavac u BiH tokom vanrednog stanja može da umanji platu zaposlenom do 35 % / Foto: Pixabay

Vlada Federacije BiH predložila je izmene i dopune Zakona o radu, prema kojima je poslodavcima ostavljena mogućnost da, za vreme vanrednog stanja, u tom entitetu jednostranom odlukom upute radnike na tzv. čekanje u trajanju od tri meseca, ali i da im smanje platu.

Sindikati, međutim, smatraju da su ove izmene na štetu radnika, od skraćivanja i preraspodele radnog vremena, slanja radnika na godišnji odmor, pa do plaćenog i neplaćenog odsustva, upućivanja radnika na čekanje, umanjenje plate.

Predloženim izmenama i dopunama ostavlja se mogućnost poslodavcima, kojima je zabranjen rad za vreme proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, i vanrednog stanja, i kojima je za to vreme opao prihod od najmanje 35 odsto, da jednostranom odlukom upute radnika na čekanje posla u najdužem trajanju od tri meseca.

Osim toga, poslodavac može radnika da uputi i na neplaćeno odsustvo u trajanju od najduže 20 dana u toku kalendarske godine. On, prema ovom predlogu, može u datim okolnostima da skrati radno vreme za sve zaposlene ili pojedince, o čemu donosi posebnu odluku.

Takođe, može da umanji platu zaposlenom do 35 % od ugovorene plate. Sindikalci poručuju da bi usvajanje predloženih izmena i dopuna Zakona o radu u oba doma Parlamenta FBiH bilo nedopustivo.

Video: Čadež: Više od 5.000 radnika vraćeno na posao,120 novozaposlenih

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gojko

    16. april 2020 | 14:28

    To je samo vjetar u ledja posle ovog stanja da se razguli sto dalje iz BiH

  • Maki1

    16. april 2020 | 15:27

    Pa kad nije išlo na štetu radnika

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>