• 1
 ≫ 

Mekdonalds u svađi: Nema osećaja za krizu, optužuju franšize

 ≫ 

Franšize tražile da im se odloži plaćanje zakupa, ali odbijene

  • 1
Korona Virus, Koronavirus

MekDonalds se ne zalaže dovoljno za privredu, kažu kritičari / Foto: Tanjug/AP

Za razliku od ostalih kompanija iz sektora "brze hrane", MekDonalds ne želi da izađe u susret svojim američkim franšizama.

Kako piše Rojters, ovaj gigant je odbio zahteve malih porodičnih firmi (koje operativno vode njegove restorane) da im barem odloži plaćanje zakupa za mart, čime je dodatno potvrdio priče kritičara da ne pruža dovoljno podrške privredi koju je porazila korona, prenosi Poslovni.hr.

Naime, Mekove franšize su tražile dvonedeljno odlaganje plaćanja zakupa, s obzirom na uvedene karantinske mere koje nalažu da u gotovo pola saveznih država restorani mogu biti otvoreni samo za dostavu hrane. Deo malih preduzetnika strepi da neće uspeti da se finansijski izbori s krizom.

MekDonalds je, inače, vlasnik većine svojih američkih restorana, a primaoci franšize plaćaju fiksni iznos zakupa prvog dana u mesecu, a 10. dana - varijabilnu mesečnu naknadu, u zavisnosti od ostvarenog prihoda od prodaje.

Međutim, 3. aprila je Nacionalno udruženje operatera (NOA) - koje okuplja 75 odsto od 1.600 franšiza koje vode poslovanje i 95 odsto od 14.000 Mekovih restorana u SAD - dobilo odbijenicu.

Kasnija prepiska između NOA i menadžmenta kompanije otkriva da su tenzije među njima značajno porasle od izbijanja globalne zdravstvene krize. Predstavnici franšiza su, preko pisma, 7. aprila poručili glavnom izvršnom direktoru i direktoru za tržište SAD, kako smatraju da je ovim postupkom trajno narušeno poverenje.

Dva dana kasnije su dobili odgovor kako deluje da su mali preduzetnici očekivali neograničenu finansijsku podršku kompanije, i da oni zapravo i nemaju nikakav međusobni odnos, ako misle da je to što traže - definicija odnosa.

Time je MekDonalds dodatno izazvao bes u javnosti, jer kako kažu, "nema osećaja za trenutak u kojem se nalazi cela država, odnosno svet". Iako je obustavio program otkupa akcija, ne odustaje od isplate dividendi deoničarima.

Ali, zato je Mek svojim radnicima smanjio broj radnih sati, jer je prošle nedelje objavio da mu je prodaja u SAD u martu pala 13,4 odsto. Prema ovonedeljnim procenama banke Credit Suisse, za poslednjih mesec dana ukupna prodaja "brze hrane" u Americi smanjena je za 30 do 40 procenata.

Uprkos tome, javnost primećuje da neki drugi lanci imaju "više sluha" za svoje franšize. Tako je, na primer, Subway prepolovio iznos koji naplaćuje od 19.700 američkih restorana, suspendovao je oglašavanje na četiri nedelje i otkazao ili smanjio iznos plaćanja mesečnog zakupa.

Darden Restaurants, vlasnik restorana Olive Garden i LongHorn, najavio je da ove godine neće isplatiti dividendu.

Video: Dobra ideja je pola posla: Autobus su pretvorili u kafić

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    16. april 2020 | 19:54

    Kasiraju 100000eu min dnevno radnike placaju ko da su robovi...treba sve to bojkovat...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>