• 3

Neverovatan peh: Država je slala čekove pomoći onima koji su - mrtvi

Rođaci mogu da zadrže novac, jer im zakon to dozvoljava

  • 3
Korona virus, dolari Foto: Shutterstock

Ove nedelje bi 80 miliona Amerikanaca trebalo da dobije novac kao pomoć od države, navodi tamošnje Ministarstvo finansija.

Ideja je da svaki Amerikanac koji ima ispod 75.000 dolara godišnjih primanja i svaki par koji ima ispod 150.000 godišnjih primanja dobije 1.200 odnosno 2.400 dolara tokom ove epidemije.

Mnogi Amerikanci s nestrpljenjem očekuju podsticajne mere do 1.200 dolara počev od ove nedelje, ali postoje slučajevi gde primaoci neće ovo slaviti, jednostavno jer su - mrtvi.

IRS (Internal Revenue Service) je tokom protekle nedelje počeo da deli 290 milijardi dolara direktnim novčanim davanjima kao deo stimulativnog računa od 2 biliona dolara, a već se pojavljuju anegdote o tome da IRS izdaje novac pokojnicima.

Thomas Massie, republikanac inače, kaže kako ga je jedan sugrađanin kontaktirao i rekao mu je njegov umro još 2018, upravo je dobio 1,200 dolara podsticajnog novca.

- Ok, ovo je suludo, ali samo je vrh ledenog brega. Pozvao sam da proverim šta se to zaista dogodilo - napisao je Massie na Tviteru.

Dalje, na Floridi, poreski pripravnik Adam Markovitz takođe je video primere među klijentima IRS-a koji su ove nedelje slali novac preminulima. (Odbio je da dodatne detalje radi zaštite privatnosti svojih klijenata.)

Štaviše, čini se da preživeli, odnosno srodnici, mogu da zadrže novac, rekli su Markovitz i drugi poreski stručnjaci.

Kako upozoravaju, ne postoji trenutno mehanizam koji bi to iskontrolisao.

- IRS tvrdi da uzima podatke iz najnovije dostupne poreske prijave - rekao je Markovitz. - Ako je poreski obveznik podneo prijavu zajedno sa umrlim supružnikom 2018. godine i još nije podneo poresku prijavu za 2019, IRS verovatno nema načina da to plaćanje zaustavi -

Ovo nije prvi put da savezna vlada pokojnicima izdaje stimulativne čekove. Više od 71.500 mrtvih koji su imali socijalno osiguranje za života, "primilo" je 250 dolara isplate po američkom Zakonu o oporavku i reinvestiranju 2010. godine.

Otprilike polovina tih čekova je vraćeno kasnije.

- Ljudi, odnosno srodnici umrlih su vraćali taj novac, ali nisu morali -, rekla je Nina Olson, bivša šefica Advokatske službe za poreske obveznike. Isto važi i za podsticaj od 1.200 dolara.

Zakon ne sadrži odredbu o „povratnom postupku“ za podsticajne provere poslate mrtvoj osobi, što znači da agencija ne može da dobije novac nakon što ga isporuči.

Pored ovog postoji i problem onih koji možda nisu podneli sve papire na vreme, a u međuvremenu su dobili dete. Tako su ostali uskraćeni za novac koji im sleduje, i relano im je neophodan.

Video: 100 evra nije socijalna već ekonomska mera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>