• 16
 ≫ 

SAD daju pare Srbiji za borbu s koronom: Koliko dele Bugarima, a koliko BiH, Albaniji i Grčkoj

 ≫ 

Zanimljiv raspored novca iz Amerike

  • 16
Dolari, novac

SAD namenile 1,2 milijarde dolara za pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije / Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države izdvojile su skoro 508 miliona dolara za suzbijanje pandemije korona virusa u svetu, od čega je Srbiji namenjeno 1,2 miliona dolara, saopštio je Stejt department.

Srbiji je, piše u saopštenju, suma uplaćena kao pomoć zdravstvenom sistemu radi povećanja obima testiranja, dodatne tehničke ekspertize za reagovanje i spremnost, bolje komunikacije i angažovanje zajednice. Novac je, dodaje se, upotrebljen i za poboljšanje higijenskih navika u domovima.

Osim toga, USAID u Srbiji preusmerio je 150.000 dolara za obezbeđivanje hrane i drugih vidova podrške najugroženijim porodicama i grupama, uključujući starije osobe.

SAD su uložile više od milijardu dolara u ukupnu pomoć Srbiji u poslednjih 20 godina, uključujući gotovo 5,4 miliona dolara samo za pomoć u zdravstvu.

Kada je reč o Kosovu, Stejt department ukazuje na pomoć SAD u iznosu od 1,1 milion dolara za pripremu laboratorijskih sistema, podršku stručnjacima za reagovanje, kao i poboljšanje komunikacije.

Podrška borbi protiv Covida-19, dodaje se, nadovezuje se na dugotrajnu pomoć Vašingtona Prištini u iznosu od 772 miliona dolara za poslednjih 20 godina.

Kada je reč o zemljama regiona, u saopštenju Stejt departmenta navodi se da pomoć radi suzbijanja pandemije za BiH iznosi 1,2 miliona dolara, koliko i za Albaniju, Severna Makedonija je dobila 1,1 milion dolara, a Bugarska i Grčka po 500.000 dolara, dok je Crna Gora dobila 300.000 dolara američke pomoći.

Video: Mali o megaprojektu Srbija 2020-2025

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordon

    17. april 2020 | 10:33

    A ta milijarda je prava ili tu spadaju i plate svih zaposlenih po razno raznim "nevladinim organizacijama", finansiranja soft projekata u "interesne" svrhe, ili je u pitanju cista "bratska", ljudska pomoc od sveg srca

  • rikimil

    17. april 2020 | 10:28

    Хвала њима на овојпомоћи.Стотине пута су нам нанели већу штету од свега што нам пружају. Памтиће се сва њихова недела, не могу они то да избришу из нашег сећања.

  • Konjuskov

    17. april 2020 | 10:14

    Sad kad Rusi odrese kesu pa nam odmah posalju 10 paketa maski!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>