• 1
 ≫ 

Kako li će se ovo završiti: Firma u bankrotu, bez radnika, dobila 55 miliona $ za proizvodnju maski

 ≫ 

Reč je o N95 maskama i kompaniji Panthera Worldwide LLC, koja je novac dobila od Trampove administracije

  • 1
maske Obezbeđeno je 55 miliona dolara za maske kojih nema / Foto: pixabay.com

Korona virus je nametnuo ogromnu potrebu za osnovnom medicinskom opremom, a tu spadaju i N95 maske, što je dovelo do toga da federalna vlada SAD napravi ugovore s dobavljačima kako bi se "popunile praznine".

U tom haosu, Trampova administracija je dodelila 55 miliona dolara firmi Panthera Worldwide LLC koja nije specijalizovana za medicinsku opremu, a samim tim ni za maske N95.

Panthera je, inače, ćerka firma kompanije koja je prošle jeseni potpisala bankrot, a jedan od njenih vlasnika je rekao da nemaju zaposlene od maja 2018. godine. Više se ne vodi kao društvo s ograničenom odgovornošću, u Virdžiniji, gde im je glavno sedište.

Sporna firma, Panthera, koja sebe opisuje kao kompaniju za obuku američke vojske i ostalih vladinih agencija, nema evidenciju o tome da je ikada proizvodila medicinsku opremu i materijale.

Kako se navodi na sajtu, "Panthera pruža taktičku, vazduhopolovnu i obaveštajnu obuku elitnim jedinicama, i daje instrukcije za odeljenje odbrane, Stejt department, Federalnu agenciju i timove za sprovođenje zakona, koji deluju u osetljivim svetskim okruženjima".

Jedan od izvršnih direktora, Džejms Pjuneli, rekao je za Post da kompanija radi u dosluhu sa svojim vojnim saradnicima kako bi obezbedila maske.

- Radili smo medicinske treninge tokom prethodnih godina i ostvarili smo kontakte na osnovu kojih možemo da obezbedimo opremu u borbi protiv Covida-19. Uspostavili smo vezu sa Federalnom agencijom za vanredne situacije (FEMA) i poslali im zalihe - napisao je Pjuneli u poruci Post-u.

Kaže da će zasigurno obezbediti maske N95 pre 1. maja, koje će biti visokog kvaliteta. Post je dalje izvestio da je FEMA platila Pantheri oko 5,5 dolara za jednu masku, što je daleko više od onoga što vlada plaća ostalim kompanijama koje proizvode opremu, kao što je 3M, koji naplaćuje 0,63 dolara za jedan artikal.

Portparol FEMA-e je rekao za Biznis Insajder da prilikom standardnih provera izvršenih u vezi s vladinim ugovorima, ništa nije ukazivalo na to da je Panthera neodgovorna. Dodao je da oprema još nije stigla, ali da je kompanija dostavila pismenu potvrdu da su maske u fazi isporuke. Dostava je planirana za 23. april.

Inače, kako piše Post, vlada je od polovine marta kupila maske u vrednosti od 600 miliona dolara.

Video: Predsednik SAD ima apsolutnu moć: Tramp u burnoj raspravi na konferenciji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eto!

    19. april 2020 | 09:07

    Pa bice da je Narandzasti upravo kupio tu firmu. Nista logicnije. Ako prezive ovu s***u, SAD ce postojati jos 1000 godina.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>