• 12

Možda je najbogatiji, ali je i najsebičniji čovek na svetu: Kažu da mu je drugo ime - pohlepa

Bezos je u borbi protiv virusa Covid-19 donirao samo 0,1 odsto svog bogatstva...

  • 12
Jeff Bezos

Džef Bezos / Foto: Guliver/Emma McIntyre/Getty Images

Dok se ostatak sveta pita kako će prevazići ovu zdravstvenu, ali i ekonomsku krizu, barem što se tiče drugog aspekta - za Džefa Bezosa "nema zime".

Posao mu cveta i usred korone, a samim tim raste i iznos na računu. Da, donirao je 100 miliona, ali je samo ove nedelje "ugrabio" 24 milijarde, i sada je "težak" 138 milijardi dolara. S obzirom na to da se Amazon, čiji je Bezos osnivač, bavi onlajn trgovinom, ne čudi što posao funkcioniše tokom karantina, štaviše, uposlili su još 175.000 ljudi.

Samo 0,1 odsto svog bogatstva dao je banci hrane, i to je njegov jedini odgovor na krizu izazvanu pandemijom. Zato ga javnost s razlogom smatra i "najsebičnijim čovekom na svetu". Kako piše Russia Today, isprva je delovalo da je Džef Bezos jedan od onih srećnika koji je postigao fenomenalan uspeh, međutim, to nije bilo slučajno.

Ali, ne, ne mislimo na to da je mnogo radio i napredovao, što svakako jeste, već na to da nije prezao ni od čega kako bi došao do ove titule najbogatijeg. Russia Today njegove principe poredi s fiktivnim likom Gordonom Gekom, kojeg tumači Majkl Daglas u filmu Vol Strit (1987), a koji ima filozofiju da je "pohlepa dobra".

I neverovatno je da kada pomislimo da ne može dalje, budući da je najbogatiji čovek na svetu, Bezos nas razuveri. Iz minuta u minut tokom pandemije, njegovo bogatstvo raste, pa tako Amazon svake sekunde zaradi 11,000 dolara. Dok se svet suočava s recesijom koja preti da bude gore od Velike depresije, predviđa se da će ovaj onlajn gigant uvećati svoju prodaju skoro 20 odsto.

Da budemo precizniji: Samo ove godine Amazon će zaraditi 335 milijardi dolara. Uprkos štrajku radnika širom SAD i u Italiji, i kritikama na račun manjka zaštitne opreme, ova kompanija je obezbedila posao hiljadama ljudi koje su drugi tokom krize otpustili. Još jedan dobar potez ovog poslovnog maga koji njemu i Amazonu diže rejting.

Osim toga, vrednost akcija kompanije nastavlja da raste, pa tako Amazon trenutno vredi 1,15 biliona dolara. Iako ne isplaćuju dividende i možda ne igraju fer plej, sada vidimo da ipak nije čudno što im je čuveni Voren Bafet ukazao poverenje.

Javnost, ipak, konstatuje da je 100 miliona dolara koje je Bezos donirao, a koji važe za najveću pojedinačnu donaciju, mala suma u odnosu na to kako može da pomogne. To je za njega, kažu, "kap u moru".

Russia Today dalje navodi da Amazon, kako god okrenemo, drži monopol koji ne sme biti tolerisan. Njegova trenutna vrednost i rast posledica su igre koja nije "fer", jer su radnje na ulicama mahom zatvorene. Kažu da postoji jak argument da se uvede obaveza prema kojoj će Amazon da plaća dodatni "korona porez" tokom 2020. godine, međutim, opšte je poznato da Amazon ni regularno ne plaća porez, a to Tramp mu dozvoljava.

Ali, činjenica je ova kompanija čvrsto veruje da ne treba da preuzme ulogu dobrog Samarićanina. O tome svedoči i njihov odnos prema zaposlenima, štaviše, dvoje ih je dobilo otkaz početkom ove nedelje jer su podigli glas o tome da Amazon ne čini dovoljno da ih zaštiti.

Problem s Bezosom je, kako dalje navodi Russia Today, to što je "toliko bogat da može sebi da dozvoli da ignoriše pravila".

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILOS

    A za koliko je procenata npr Fijat podigao plate Srpskim radnicima ?

  • paja

    Uvek bilo i ostalo; Nekom rat a nekom brat.

  • Dr

    Malo 100 000 000 USD?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke