• 2

Apoteke rade savesno: Obavljeno 680 vanrednih kontrola, nema kršenja propisa kada je reč o cenama

Cena maski je ograničena na 120 dinara, a cena rukavica na 40 dinara po komadu

  • 2
Apoteka, lekovi

Cena maski je ograničena na 120 dinara, a cena rukavica na 40 dinara po komadu / Foto: Pixabay

Tržišna inspekcija obavila je 680 vanrednih inspekcijskih kontrola u apotekama i utvrdila da nije bilo kršenja Uredbe Vlade Srbije kojom je cena maski ograničena na 120 dinara, a cena rukavica na 40 dinara po komadu.

Načelnik u Sektoru tržišne inspekcije, Mirjana Damjanović, kaže za Tanjug da je Uredbom o ograničavanju maloprodajne cene zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja, regulisano da apoteka može da prodaje maksimalno 20 komada rukavica po potrošaču.

Ona podseća da se Uredba odnosi isključivo na zaštitnu opremu koju distribuira Republički fond za zdravstveno osiguranje privrednim subjektima u cilju "blagovremenog i ravnomernog snabdevanja tržišta".

- Od početka primene ove Uredbe tržišni inspektori su obavili 680 vanrednih inspekcijskih nadzora u apotekama, i ni u jednom slučaju nismo utvrdili povredu propisa. Ravnomerno snabdevanje maloprodajnih objekata ovom robom doprinelo je osetnom smanjenju žalbi građana na nedostupnost i cene maski i rukavica - kaže Damjanović.

Ističe da postoji i Odluka o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, koja se odnosi na rukavice koje ne distribuira RFZO, i da je tom Odlukom propisano da kod prodaje rukavica, gumenih, hirurških i ostalih, marža trgovca u veleprodaji i maloprodaji ne sme da prelazi nivo koji je obračunavan 5. marta 2020. godine.

Video: Putin zagrmeo: Apoteke podigle cene zaštitnih maski?! Oduzmite im dozvolu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐕🐕

    18. april 2020 | 15:13

    Kako nema kada je sve poskupilo 50% e sada je pitanje dali da verujemo vama ili svojim ocima

  • BOBA

    18. april 2020 | 19:47

    Zato su cene u trgovinama podigli za 30 do 50 % i to se ne kontroliše.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>