• 1

Dok svet troši zalihe toalet papira, oni prave zalihe novca: Neto dobit porasla na 3 milijarde $

Kompanija Prokter&Gembl je profitirala i od pelena, odnosno deterdženata

  • 1
toalet papir

Panična kupovina toalet papira ostaje fenomen / Foto: pixabay.com

Kompanija Prokter&Gembl je s kvartalnim profitom nadmašila očekivanja Vol Strita, pošto su potrošači u martu sve kupovali u ogromnim količinama - od pelena i deterdženata do toalet papira.

Neto dobit kompanije porasla je na 2,92 milijarde dolara, ili 1,12 dolara po akciji, u trećem kvartalu tekuće fiskalne godine, završenom 31. marta, u odnosu na 2,75 milijardi dolara ili 1,04 dolara po akciji iz istog perioda 2019.

Korporacija P&G, koja prodaje svoju robu u više od 180 zemalja sveta, zabeležila je rast prodaje u tri od pet sektora, pa su njene akcije danas na jutarnjem trgovanju na Njujorškoj berzi skočile za 1,3 procenta.

Kompanija je takođe saopštila da očekuje isplatu više od 7,5 milijardi dolara dividendi i otkup vlastitih akcija u iznosu od 7 do 8 milijardi dolara, u fiskalnoj 2020. godini.

Prodaja u segmetu zdravstvenih preparata povećana je za 7 odsto, promet u kategoriji tekstilnih i proizvoda kućne hemije je porastao za 8 procenata, a u sektoru proizvoda za bebe i žene za 6 procenata.

Zanimljivo, samo sektori kozmetičkih i proizvoda za negu su zabeležili pad prodaje.

Ukupna neto prodaja je u trećem kvartalu porasla za oko 5 odsto, na 17,21 milijardu dolara, jer su potrošači pravili zalihe proizvoda tokom poslednjih nekoliko nedelja marta. Kada se izuzmu jednokratne stavke, kompanija je zaradila 1,17 dolara po akciji, nadmašivši procene na Vol Stritu za četiri centa.

Uprkos dobrim rezultatima, P&G je smanjio ciljeve rasta prodaje u celoj godini na 3 do 4 odsto, sa prvobitno targetiranog raspona od 4 do 5 procenata, zbog fluktuacija na tržištima valuta.

Video: Supermarket kao Titanik koji tone: Poslušajte odu svim prerano kupljenim toalet papirima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa tumbas

    18. april 2020 | 19:13

    imao jednu I 20 rolni kuci nece me poterati da obavljam nuzdu vise ili manje iliti u prevodu ovi koji su nagomilali zalihe kod kuce kad prodje kriza ce te iste koristiti I dalje tako da ova firma papira nece prodavati nista ili ne toliko po okoncanju krize pa mu dodje na isto

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>