• 11

Nafta klizi nezaustavljivo: Pala je na 11 dolara!

Ništa ne može da zaustavi pad

  • 11
nafta, naftaši, gorivo Cene goriva svetsko tržište nafte

Foto: Shutterstock

Cene naftnih fjučersa pala je upravo na ispod 11,5 dolara. 

Gotovo još jutros držala se na 15, što je bio najniži nivo od 1999. godine, zbog sve izraženijeg slabljenja tražnje i bojazni da će kapaciteti skladišta u SAD uskoro biti popunjeni do maksimuma.

Terminski ugovori za WTI naftu, za isporuku u maju, pali su za 2,62 dolara ili za 14 procenata, na 15,65 dolara za barel na nocašnjem trgovanju u 1:42 časova po GMT, izveštava Rojters.

Sutra je poslednji rok za ugovaranje kupovina na terminskom tržištu za majske isporuke. Cena junskih ugovora, kojima se sve aktivnije trguje, pala je za 1,28 dolara ili za 5,1 odsto, na 23,75 dolara za barel.

Tržište nafte je pod velikim pritiskom zbog serije izveštaja o slaboj potrošnji goriva i mračnih prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Međunarodne agencije za energetiku.

Količine nafte na zalihama u SAD, pre svega u Kušingu u Oklahomi, glavnom distributinom centu za WTI naftu, iz dana u dan su sve veće zbog pada potražnje.

Smanjenje proizvodnje “crnog zlata” zemalja članica OPEK-a i njenih saveznika, poput Rusije, treba da startuje od maja.

Neformalna naftna alijansa nazvana OPEK+, postigla je dogovor o rezanju proizvodnje za 9,7 miliona barela dnevno kako bi zaustavila poplavu ponude na tržištu uzrokovanu padom narudžbina zbog vanrednog stanja uvedenog širom sveta u borbi proti pandemije Covid-19, što je posledicu imalo smanjenje potrošnje goriva i privrednih aktivnosti.

Video: Neko je izmislio problem s gorivom i taj će u zatvor

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo čekam

    Koji izgovor su naši naftaši spremili sad!

  • Pravednik

    Da imamo pametne u ekonomiji, kao što nemamo, da sada kupe zalihe za narednih godinu dana i da konačno obore drndavu cenu u maloprodaji, ali ne za dinar-dva-deset, neka je srozaju kako se srozala i cena sirove nafte u procentima...

  • JO

    Da kupimo mi sad po ovoj ceni 10- ogodišnju proizvodnju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke