• 0

Da li radnici, za čije se zarade neće obračunavati doprinosi, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu?

Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim

  • 0
posao, solarni paneli

Foto: Pixabay

Mnogo je dilema koje su se pojavile u toku vanrednog stanja, a koje se tiču prava radnika.  Poslednje u nizu je da li oni koji nemaju doprinose, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Zaposleni, za čije se zarade neće obračunavati porezi i doprinosi za vreme vanrednog stanja, imaće pravo na zdravstvenu zaštitu u ovom periodu.

Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava

po osnovu zdravstvenog i penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i po osnovu ostvarivanja prava zbog nezaposlenosti i zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom.

To je potvrdilo i Ministarstvo finansija.

 

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom finansija objavila je treći set odgovora na najčešća pitanja koja su privrednici upućivali preko КOVID-19 pozivnog centra, društvenih mreža, granskih udruženja i regionalnih komora PКS.

Na spisku se trenutno nalazi 36 najčešći pitanja privrednika kao i odgovori i objašnjenja nadležnih a koja se redovno objavljuju na sajtu Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija. Ceo spisak pogledajte ovde. 

Кada je reč o nedoumicama koje se tiču domena Zakona o radu, pravo na direktna davanja ostvaruje se samo za zaposlene sa zaključenim ugovorom o radu, pa tako minimalac neće biti isplaćen zaposlenom koji ima potpisan Ugovor o delu.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>