• 0

Da li radnici, za čije se zarade neće obračunavati doprinosi, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu?

Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim

  • 0
posao, solarni paneli

Foto: Pixabay

Mnogo je dilema koje su se pojavile u toku vanrednog stanja, a koje se tiču prava radnika.  Poslednje u nizu je da li oni koji nemaju doprinose, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Zaposleni, za čije se zarade neće obračunavati porezi i doprinosi za vreme vanrednog stanja, imaće pravo na zdravstvenu zaštitu u ovom periodu.

Doprinosi za obavezno socijalno osiguranje čije plaćanje je odloženo u skladu sa ovom uredbom, smatraju se plaćenim za svrhu ostvarivanja prava
po osnovu zdravstvenog i penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i po osnovu ostvarivanja prava zbog nezaposlenosti i zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom.

To je potvrdilo i Ministarstvo finansija.

 
 
 
View this post on Instagram

"Доприноси за обавезно социјално осигурање чије плаћање је одложено у складу са овом уредбом, сматрају се плаћеним за сврху остваривања права по основу здравственог и пензијског и инвалидског осигурања, као и по основу остваривања права због незапослености и закона којим се уређује финансијска подршка породици са децом."

A post shared by Министарство финансија (@ministarstvo_finansija) on

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom finansija objavila je treći set odgovora na najčešća pitanja koja su privrednici upućivali preko КOVID-19 pozivnog centra, društvenih mreža, granskih udruženja i regionalnih komora PКS.

Na spisku se trenutno nalazi 36 najčešći pitanja privrednika kao i odgovori i objašnjenja nadležnih a koja se redovno objavljuju na sajtu Privredne komore Srbije i Ministarstva finansija. Ceo spisak pogledajte ovde. 

Кada je reč o nedoumicama koje se tiču domena Zakona o radu, pravo na direktna davanja ostvaruje se samo za zaposlene sa zaključenim ugovorom o radu, pa tako minimalac neće biti isplaćen zaposlenom koji ima potpisan Ugovor o delu.

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke