• 0

Nikola je bolji od Tesle. Sada je to i zvanično

"Zavod ne samo da je podržao važne patente polukamiona Nikola, već je odbio Teslin zahtev da preinači rešenje za naše"

  • 0
nikola Foto: Printscreen/YT

Američki startap "Nikola", proizvođač električnih kamiona s pogonom na ćelije vodonika i baterije, odneo je pobedu u sporu pred Zavodom za zaštitu patenata i robnih marki (USPTO) nad kompanijom "Tesla", čiji je vlasnik Ilon Mask.

Kako piše magazin Forbs, USPTO je odbacio zahtev "Tesle" da proglasi nevažećim “Nikolin” patentiran dizajn bočnih vrata za kamione, što znači da bi ovaj startap možda mogao da dobije Maskovu kompaniju i na sudu po tužbi koju je podneo zbog kršenja prava intelektualne svojine.

Naime, “Nikola” je tužio “Teslu” u maju 2018. godine, tvrdeći da dizajn kamiona “Tesle Semi”, koji je predstavljen u novembru 2017, previše liči na njihov kamion “Nikola Uan”.

U tužbi se navodi da je Maskova kompanija protivzakonito iskopirala elemente dizajna “Nikolinog” kamiona, uključujuc?i vetrobransko staklo, oblik kabine i dizajn bočnih vrata, koje je ovaj startap patentirao.

Startap “Nikola”, kojeg je osnovala kompanija “Feniks”, traži odštetu od dve milijarde dolara.

Iz “Tesle” su reagovali na to tvrdnjom da je tužba neosnovana, nakon čega su u septembru 2019. podneli zahtev Odboru USPTO za žalbe i rešavanje tražeći da se preispita i poništi “Nikolin” patent bočnih vrata.

Po svemi sudeći, taj pokušaj nije uspeo.

- Tesla je izgubio slučaj za poništenje @nikolamotor patenata u sporu pred USPTO. Zavod ne samo da je podržao važne patente polukamiona Nikola, već je odbio Teslin zahtev da preinači rešenje za naše - napisao je na Tviteru osnivač startapa “Nikola” i glavni izvršni director, Trevor Milton.

- Nastavljamo s tužbom od dve milijarde dolara. Branićemo intelektualnu svojinu naše kompanije bez obzira na to ko je u pitanju - dodao je on.

Iz “Tesle” nisu odgovorili na zahtev Forbsa za komentarom.

Podsetimo, više puta smo pisali o prednosima i manama i jednog i drugog kamiona. Više o tome čitajte ovde.

Video: Сајбертрак- braća Rusi napravili slovensku verziju najnoviijeg Teslinog vozila

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>