• 0

Piketi o globalnoj krizi: Potrebna nam je socijalna država, a ne država-zatvor

Najveću zamerku upućuje bogatim zemljama

  • 0
Thomas Piketty, Tomas Piketi, ekonomista Francuski ekonomista Toma Piketi / Foto: Profimedia/BERTRAND GUAY / AFP

Toma Piketi, jedan od najangažovanijih svetskih ekonomista i autor knjige "Kapital u 21. veku", napisao je tekst povodom globalne ekonomske krize izazvane pandemijom Covida-19.

Tekst će objaviti njegovi izdavači na više od 40 jezika, a u Srbiji je to Akademska knjiga iz Novog Sada.

U tekstu, Toma Piketi upozorava da je u ovoj fazi neophodno sagledati razmere aktuelne krize i učiniti sve kako bi se izbeglo najgore, odnosno "opšti pomor". Njegova predviđanja za okončanje epidemije u siromašnim državama nisu optimistična, a u tom kontekstu navodi primer Indije.

"Sprovođenje izolacije u krhkim ekonomskim sistemima moglo bi da se ispostavi kao potpuno neadekvatno. Budući da ne postoji socijalna pomoć, najsiromašniji će vrlo brzo morati da prekinu izolaciju u potrazi za poslom, što će izazvati novi talas širenja zaraze. U Indiji se izolacija, prevashodno, svodila na to da se iz grada proteraju migranti i seosko stanovništvo, što je dovelo do nasilja i masovnih seoba, uz opasnost od intenzivnijeg širenja virusa. Da bi se izbegao pomor, potrebna nam je socijalna država, a ne država-zatvor", piše Piketi.

Najveću zamerku upućuje bogatim državama.

"Aktuelni režim slobodnog kretanja kapitala, uspostavljen u periodu između 1980. i 1990, pod uticajem bogatih zemalja (naročito Evrope), defakto podstiče izbegavanje plaćanja poreza milijardera i multinacionalnih kompanija iz čitavog sveta. Sprečava krhke poreske uprave siromašnih zemalja da uspostave pravično i legitimno oporezivanje, što, ukratko rečeno, ozbiljno ugrožava temelje države", navodi Piketi.

Njegova promišljanja, inače, uvek su u službi socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva na globalnom nivou.

"Ova kriza može biti povod za razmišljanje o minimalnom dotiranju zdravstvenog i obrazovnog sistema za sve stanovnike sveta, koje bi se finansiralo na osnovu univerzalnog prava svih zemalja i koje bi se zasnivalo na delu poreskih prihoda što se ubiraju od najprosperitetnijih ekonomskih aktera: velikih kompanija, domaćinstava s visokim dohotkom i nasledstva", predlaže Piketi.

Video: Mali o ekonomskim razlozima za ukidanje vanrednog stanja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>