• 0

Komšije kreću da rade: Dok se nadležni svađaju ko je kriv, restorani stavili ključ u bravu

Ugostitelji besni zbog nesaglasnosti među nadležnim organima

  • 0
bar restoran Ugostitelji besni zbog nesaglasnosti među nadležnim organima / Foto: Pixabay

U Hrvatskoj se povela polemika o tome ko je kriv što je od početka pandemije nekolicina restorana širom zemlje zatvorena, jer su gostima dopuštali da sami dolaze pred vrata da uzmu hranu - Ministarstvo turizma ili Državni inspektorat?

- Državni inspektorat bio je upoznat sa svim preporukama koje je davalo Ministarstvo turizma. Sam inspektor Mikulić bio je deo proširenog Nacionalnog stuba i na izvoru informacija", tvrde u Ministarstvu.

Upravo je Ministarstvo turizma, tvrde predstavnici ugostitelja, još u martu vlasnicima restorana objasnilo kako nije zabranjeno gostima davati hranu na pragu ili u neposrednoj blizini objekta, nakon čega se deo njih odlučio na ovaj tip usluživanja, umesto na dostavu, prenosi Novac.hr.

Međutim, Državni inspektorat kaže da su oni dobili drugi dopis, s drugom informacijom.

"U tom dopisu Ministarstvo kaže kako se restoranima dopušta priprema i dostava hrane isključivo na način da tu dostavu organizuju svojim vozilom, ili uz pomoć nekog trećeg, ko za to ima pravnu dozvolu. Nije bilo nijedne reči o preuzimanju hrane ispred objekta", navodi iz Inspektorata.

Ipak, frka koju su ugostitelji preko vikenda digli protiv strogih mera inspektorata očito je urodila plodom, jer je glavni državni inspektor Mikulić juče, nakon sastanka, najavio kako će inspektori već danas iznova posetiti sve zatvorene lokale.

- Obići ćemo sve objekte, proveriti da li zadovoljavaju zahteve koje su dali epidemiolozi i ako se uspostavi da je sve u redu, postupci će biti obustavljeni, a oni će moći normalno da nastave s radom - rekao je Mikulić.

Ironično, to će biti moguće zahvaljujući činjenici da su detaljna uputstva ugostiteljima o organizaciji i načinu rada u vreme pandemije - objavljena tek u nedelju uveče, nakon što ih je na svojim stranicama objavio Hrvatski zavod za javno zdravlje.

Zašto detaljna uputstva nisu bila objavljena ranije, kao i kako je moguće da Inspektorat zatvori lokal pre nego što su konkretne mere donešene, Mikulić nije objasnio, a nije odgovorio ni na pitanje da li je Inspektorat utvrdio postojanje profesionalnih propusta kod rada inspektora.

Video: Najava pomoći ugostiteljima i hotelijerima uliva optimizam

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>