• 61

Morao je da otpusti jednog radnika, sad je ostao bez pomoći države za ostale: Muke malih firmi traju

"Svaki poslodavac koji ima oko 5 radnika trenutno na gubitku oko milion dinara mesečno"

  • 61
prodavac Foto: Shutterstock

Bojan K. je kao i većina preduzetnika usled korona virusa, morao da stopira posao.

On ima dve trgovinske radnje u kojima prodaje srebrni nakit i satove. Kako je krenula korona da nagriza i privredu, morao je potpuno da zatvori jednu prodavnicu u centru grada jer nije imao elementarne uslove za rad u ovim okolnostima.

Kako je morao da zatvori radnju, posledično, morao je da otpusti i jednu radnicu. Samim tim, izgubio je pravo na pomoć iz paketa državnih mera. Tako, on sada nema pravo na korišćenje državne pomoći za njegovih preostalih 4 radnika koje je zadržao i ne može da se prijavi za isti.

- Zadržao sam radnike i isplatio plate iako mi se pod ovakvim okolnostima više isplati da ih otpustim i posle krize opet zaposlim jer na sve gubitke, pored toga što ne možemo da poslujemo, nas čekaju dugovi prema državi od januara 2021. godine. Niko ne može da nam nadoknadi mesečne pazare, a na to idu i plate koje smo sada isplatili u martu, kirija i slično - navodi on za naš portal.

Ističe, da su i njegove kolege u istom problemu, odnosno, da je svaki poslodavac koji ima oko 5 radnika trenutno na gubitku oko milion dinara za jedan mesec. Kako navodi, njima bi značilo da država ukine odredbu o otpuštanju radnika jer "u firmama gde ima 9 ljudi ostalih 8 zbog jednog mogu ostati bez posla". Dodatno, navodi, država bi trebalo da oslobodi poreza i doprinosa firme koje uopšte ne posluju u periodu vanrednog stanja.

- Loša je mera što se tiče pravila "10 odsto otpuštenih radnika". Postoje situacije gde su radnici sami davali otkaz bez otkaznog roka, naročito u firmama do 9 radnika. Samim tim, poslodavci nisu mogli da nađu zamenu kako bi ispunili pravilo da ne otpuštaju, da bi taj radnik kasnije otišao kod drugog privatnika da radi. On dobije pomoć od države, a ostale kolege iz stare firme ostavi bez pomoći - navodi on primer.

Prema njegovim rečima, radnici koji sada rade u lošijem su položaju u odnosu na one koji ne rade, jer kako kaže, očekuju da dobiju od države 30.000 dinara i platu od poslodavca.

- Ovako, stiče se utisak da je bolje bilo da su sedeli kod kuće. Ali nažalost, ako bi neko i dao tako nešto radniku kao bonus na platu morao bi da na to plati porez. Na kraju, mogla je država da ne oporezuje daj deo pomoći -  navodi naš sagovornik.

Inače, Asocijacija malih privrednika pripremila je i inicijativu u kojoj navode šta bi njihovim kolegama sada značilo, i šta bi sledeći paket mera trebalo da sadrži.

Između ostalog:

Olakšice preduzetnicima i privrednim subjektima:

- LD svih zaposlenih - radnika i članova/osnivača da finansira Vlada RS u nivou 100% minimalne neto zarade za mesec ("Sl.glasnik RS", broj 65/2019). Period finansiranja: obračunski meseci zahvaćeni vanrednim stanjem plus tri meseca nakon prestanka važenja vanrednog stanja. Kako ne bi bilo nejasnoća - svi zaposleni bi u navedenom periodu bili prijavljeni na nivou minimalnih neto zarada, i poslodavci bi prihode koje tada ostvare mogli da usmere u ozdravljivanje firmi. Obaveze poslodavca prema zaposlenima bi ponovo započele istekom navedenog vremenskog perioda.

- Porezi i doprinosi na zarade - da se svi preduzetnici oslobode plaćanja poreza i doprinosa na zarade svih zaposlenih u nivou 100%. Period oslobođenja: obračunski meseci zahvaćeni vanrednim stanjem plus tri meseca nakon prestanka važenja vanrednog stanja. Obaveze poslodavca prema državi bi ponovo započele istekom navedenog vremenskog perioda.

- Komunalne takse, naknade i ostali nameti lokalne samouprave - da se svi preduzetnici oslobode plaćanja u nivou 100%. Period oslobođenja: obračunski meseci zahvaćeni vanrednim stanjem plus tri meseca nakon prestanka važenja vanrednog stanja. Obaveze poslodavca po ovom pitanju bi ponovo započele istekom navedenog vremenskog perioda.

Zakupi - da se odloži naplata zakupnin a i reprogramira počev od 01.09.2020.godine na period od minimalno tri meseca.

Video: Uvedene još dve uredbe za pomoć poljoprivrednicima

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    22. april 2020 | 23:06

    Jadan li je tvoj posao ili bolje reci poslovanje kada nisi u stanju da zadrzis jednog radnika a imas lokale u centru grada i jos ti Drzava placa minimalac. Onda stvarno i nema potrebe da se vise bavis privatnim poslom ili si mozda planirao prevaru pa se izjalovilo. Nije otislo milionce u dzep no radnicima mislim d ato najvise boli

  • Miki

    22. april 2020 | 22:30

    Ovaj lupeta kakvi troskov milion dinara. Otpustio je jednog radnika da bi ustedo 30.000 din i sad hoce da mu drzava plati 360.000 za preostala 4. Bas je mudar. Da je ostavio i tog jednog dobio bi od drzave 450.000. Kad sve prodje u svakom slucaju ce morati jos jednog da zaposli.

  • Buca

    22. april 2020 | 23:15

    Lepo su rekli uslove mogao je ponobo da prijavi radnicu i dobio bi pare kad ce nasi poslodavci shvatiti da ne moze i jare i pare

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>