• 2

Mali zadovoljan odzivom privrednika za olakšice. Radi se na novim merama

U fokusu su turizam, hotelijerstvo, putnički saobraćaj

  • 2
Siniša Mali Siniša Mali / Foto: Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da je veoma zadovoljan odzivom privrednika, koji su se u proteklih nedelju dana u velikom broju prijavili za korišćenje olakšica iz Programa ekonomskih mera.

Zaključno sa 21. aprilom, 169.111 privrednih subjekata je izabralo banku za otvaranje namenskog računa za isplatu direktnih davanja, saopštilo je Ministarstvo finansija posle četvrtog sastanka Koordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Covid-19.

Takođe, zaključno sa jučerašnjim danom, ostalo je još 134.857 privrednih subjekata koji imaju račun u više banaka i još nisu izabrali banku.

PPP-PD poresku prijavu je podnelo 38.628 privrednih subjekata za 278.530 zaposlenih, a odloženo je ukupno 6,9 milijardi dinara obaveza za poreze i doprinose.

Iznos odloženih obaveza po osnovu akontacija za porez na dobit biće poznat 4. maja, kada se bude znao ukupan broj privrednih subjekata koji imaju pravo da koriste fiskalne pogodnosti i direktna davanja.

- Poreska uprava moći će sa sigurnošću da primeni sve validacije i kreira skup obveznika tek po isteku zakonskog roka za podnošenje PPP-PD prijava i podnošenja poreske prijave, što je 30. april - istakao je Mali.

On je dodao da će se, nakon izvršenih provera, do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice, nakon čega će odmah krenuti i isplata novčanog iznosa od oko 30.000 dinara na namenske račune poslodavaca, a koji su namenjeni zaposlenima.

Kada je reč o kreditima Fonda za razvoj, zaključno sa 21. aprilom, 52 privrednih subjekata je podnelo zahtev za kredit kod Fonda za razvoj, a traženi iznos kredita je 1,026,870,000 dinara.

Na sastanku je rečeno da su, nakon jučerašnje sednice Upravnog odbora Fonda za razvoj, odobrena sredstva za 25 kredita u iznosu od 729,09 miliona dinara.

Na sastanku je bilo reči i o sektorskoj podršci koja bi se usmerila ka sektorima koje je epidemija virusa posebno ugrozila, kao što su turizam, hotelijerstvo, putnički saobraćaj.

Video: U poslednja tri dana Poreska uprava dobila 113.000 prijava privrednika

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordjije

    22. april 2020 | 18:44

    Sem ove demagogije ministra, mene kao gradjanina koji direktno i indirektno puni taj budžet, više interesuje kada će ministar finasija da poradi na rasterećenju budžeta, na njegovoj rashodnoj strani, a tiče se plata zaposlenih u javnom sektoru za vreme ovog vanrednog stanja. Kakva je ekonomska logika da se plate ne smanjivaju u javnom sektoru, kada je to neminovnost u privatnom sektoru. Kakva je logika, ekonomska, ne politička, da država u javnom sektoru svima da istu platu, kao da su najnormalnije radili, kao da nisu mnoga javna preduzeća zatvorena, ne rade smanjenim kapacitetom ili im je uvedena imaginarna odrednica, koju zakon ne prepoznaje- rad od kuće. Šta ćemo sa ljudima u javnom sektoru koji svo vreme ove krize rade, izlažu se opasnosti i mogućnosti zaraze, dok drugi deo sedi kući i primiće istu platu kao i oni, ako ne i veću.Dokle će država Srbija da stimuliše nerad a rad da ne nagradjuje ? Mislite da je jedini razlog napuštanja ovolikog broja ljudi ove zemlje niske plate... ?

  • SRB

    22. april 2020 | 19:41

    6,97 % Toliko

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>