• 7

Hladan tuš ledene dame: Zaboravite na novac iz helikoptera i direktne kredite

Podvukla je crtu - nema direktnog finansiranja vlada

 • 7
Kristin Lagard

Foto: Tanjug/AP/Markus Sćreiber, File

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard podvukla je crtu u pogledu toga koliko daleko ECB može da ide u pomaganju državama evrozone pogođenim pandemijom, poručivši da bi direktno kreditiranje vlada, mimo tržišta, bilo nezakonito.

ECB je planira da ove godine kupi hartije od vrednosti u iznosu od 1,1 milijardi evra, uglavnom državne obveznica, kako bi obezbedila jeftino kreditiranje vlada, domaćinstva i kompanija koje se bore sa pandemijom koronavirusa, a obećala je da će učiniti još više ako bude potrebno.

S obzirom na to da Banka Engleske daje direktne pozajmice britanskoj vladi, investitori su počeli da spekulišu o tome koje će druge centralne banke slediti ovaj primer pošto se svet suočava sa najgorom recesijom u gotovo jednom veku.

Lagard je danas stavila tačku na spekulacije o direktnoj kupovini duga od vlada evrozone, a "hladnom vodom" je polila i ideju o pomoći domaćinstvima putem takozvanog instrumenta "novac iz helikoptera", prenosi Rajters.

- Prema tumačenju ugovora, to znači da bi kupovina državnog duga na primarnom tržištu, odnosno direktno finansiranje vlada, podrilo utvrđeni cilj da se ohrabri disciplinovana budžetska politika - navela je ona u pismu jednom poslaniku evropskog parmenta, objavljenom danas.

Ovo znači da će ECB nastaviti da "usisava" obveznice samo na sekundarnom tržištu čak i ako se približava tome da u svom posedu ima jednu trećinu ukupnog duga zemalja kao što su Nemačka i Portugalija, navodi britanska agencija.

U pisanom odgovoru drugom poslaniku parlamenta EU, Lagard je navela da kreatori politike ECB nikada nisu razgovarali o obezbeđivanju "novca iz helikoptera", i da takvim predlozima koji cirkulištu u javnosti nedostaje konkretnost.

Dodala je da ti predlozi ne nude celovit odgovor po pitanju operativnih, računovodstvenih i pravnih teškoća, niti pružaju sveobuhvatnu analizu o ekonomskoj i monetarnoj isplativosti takvog troška.

Video: Mali: 100 evra nije socijalna već ekonomska mera

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragosavljević

  Ja ovde ne vidim nikakvu ledenu damu nego krvopiju Mmf-a

  45
  0

  Podelite komentar

 • Brk

  Nemo nas helikopter da dira da ne bi radio Pancir!

  20
  0

  Podelite komentar

 • aaaaaa

  Ova kristin langard treba da dobije otkaz zbog ove izjave, naprotiv treba pomoci drzavama koje su u razvoju direktno iz helikoptera,

  11
  5

  Podelite komentar

Google preporuke