• 3

Zlato će koštati čak 3.000 dolara: "To američka centralna banka ne može da štampa"

Banka Amerike predviđa da će sjaj zlata tek da se istakne

  • 3
Zlato, zlatne poluge Foto: Shutterstock

U vreme slabog ekonomskog rasta i povećanim tenzijama na tržištu, analitičari postaju sve slabiji u odnosu na zlato.

Prema Banci Amerike, plemeniti metal je skočio za 78 procenata, a oni veruju da će dostići 3.000 dolara za uncu u narednih 18 meseci.

- S obzirom da oštri ugovori o ekonomskom učinku, fiskalni troškovi rastu, a bilansi centralnih banaka se udvostručuju, klasične valute bi mogle biti pod pritiskom. A investitori će ciljati na zlato - rekli su analitičari banke i dodali da su američke Federalne rezerve dale dovoljno zamaha da podstaknu potražnju za investicijama i veće cene.

Dodaju da, Fed "ne može da štampa zlato."

- Pored tradicionalnih osnova za potražnju zlata, finansijska represija je na izuzetnom nivou. Stope u američkim i većini zemalja G-10 verovatno će biti na ili ispod nule tokom dugog perioda dok centralne banke pokušavaju da gurnu inflaciju iznad svojih ciljeva - kažu oni.

Nedavna prodaja zlata počela je još krajem septembra 2018. godine, kada se plemenitim metalom trgovalo na 1.465,70 dolara. Od tada je stekao 15 odsto dodatne vrednosti, na 1.689,60 dolara. Žuti metal se u sredu trgovao iznad 1.700 dolara za uncu.

Na tržištu zlata ima još prostora za dizanje cene, prema Banci Amerike.

- Okidač bi mogao da bude produžetak ograničenja zaključavanja tokom narednih nekoliko sedmica - rečeno je.

Ekonomisti su takođe primetili neke poteze za tržište zlata, kao što su snažan američki dolar i smanjena potražnja za fizičkim nakitom u Aziji.

Video: Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>