• 9

Er Srbija izgubila 35 miliona evra, najviše u Srbiji pogođen avio-saobraćaj

"U transportnom sektoru najveća šteta u prevozu putnika "

  • 9
Air Serbia, Er Srbija, BERLIN FRANKFURT Foto: Tanjug/ER Srbija

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da gradilišta u Srbiji nisu stala tokom vanrednog stanja i da su zbog toga radnici istinski heroji našeg društva.

- Zahvaljujući građevinskim firmama i njihovim radnicima i merama koje je ministarstvo donelo, Srbija nije stala u vreme epidemije korona virusa, život nije stao. I zato su svi ti radnici heroji ovog društva - rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Ona je navela da je na početku epidemije COVID-19 data preporuka svim kompanijama da, ako mogu da obezbede punu zaštitu za radnike, ne staju sa radovima.

- Na svim velikim infrastrukturnim gradilištima se radi, na 11 najvećih projekata imamo oko 3.500 radnika na gradilištima. Svima je stalo da se radi, ali su i svi svesni da su zdravlje i bezbednost ljudi na prvom mestu. Sad je građevinska sezona i važno je da se radi, i na izgradnji i na održavanju puteva, jer to je značajno i zbog privrednog rasta - rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je navela da i pored svih poteškoća izazvanih epidemijom korona virusa i mera ograničenja kretanja, Srbija beleži rast broja gradilišta u odnosu na prošlu godinu, koja je po svim pokazateljima bila rekordna za građevinarstvo.

- U Srbiji trenutno ima oko 57.000 aktivnih gradilišta, što je oko 17.000 više nego u isto vreme prošle godine. To pokazuje da su gradilišta u Srbiji i te kako živa i aktivna, uprkos svemu - istakla je Mihajlovićeva. Ona je dodala da će država će učiniti sve da pad privredne aktivnosti bude što manja i da je zbog toga izdvojila značajan novac za pokrivanje minimalnih plata, kao i garantni fond koji treba da omogući privredi da lakše dolazi do kredita.

- Takođe, sva ministarstva su izdvojila novac za nabavku zdravstvene opreme, pa je za to opredeljen i deo budžeta našeg ministarstva - navela je ona.

Mihajlovićeva je dodala da je u Srbiju od 13. marta ušlo oko 100.000 kamiona, od čega više od 50.000 za potrebe Srbije, a više od 45.000 za snabdevanje regiona.

Kad je reč o građanima koji su se vratili u Srbiju od početka epidemije, ona je rekla da se najveći deo građana vratio avionom, i da je "Er Srbija" prevezla oko 13.000 naših državljana od početka vanrednog stanja.

Ona je dodala da se u transportnom sektoru najveća šteta odnosi na prevoz putnika i da je verovatno najviše pogođen vazdušni saobraćaj, te da se procenjuje da gubici "Er Srbije" iznose više od 35 miliona evra. Mihajlovićeva je takođe poručila građanima da treba da budu još malo strpljivi, jer opasnost od virusa još nije prošla.

- Niko nije navikao na ovakvu vrstu života, ali je važnije da se sačuvamo, i zato hajde da se strpimo još malo - navela je ministarka Mihajjlović.

Podsetimo, predstavnici Kriznog štaba za spas ekonomije više puta su rekli da će pomoći državna preduzeća, među kojima i Er Srbiju. 

Video: Avion Er Srbije poleteo za Berlin i Frankfurt po srpske državljane

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boby

    22. april 2020 | 16:05

    Svugde u svetu je avio saobracaj najviše pogodjen. Jel Air Srbija izgubila ili nije zaradila 35 ml. eura dosada?

  • nima

    22. april 2020 | 22:21

    Imala sam povratnu avionsku kartu iz ciriha za Beograd za 21.03., ali posto je ukinut avionski saobracaj nisam se cratila ni ja ni mnogi drugi. Nasoj ambasadu sam se javila odmah 22.03 ali do dan danas od njih je odgovor da nase ministarstvo spoljnih poslova jos nista ne preduzima za nase drzavljane u Svajcarskoj. Posto sam i zdravstveno osiguranje imala samo do 22. marta ja pitam nase nadleznevda li smo mi Srbi koji su se ovde pukom slucajnosu zatekli gradjani drugog ili treceg reda pa za nas ne brinu jer ni jedan avion do sada clada Srbije nije poslala za Svajcarsku a svakog drugog dana salje za Berlin, Frankvurt i Pariz. I ako se ovde razbolim ko ce to moje lecenje da plati posto jmi je osiguranje isteklo a para nemam jer i sam nas uvazeni ministar Dacic je rekao da je naseg Diplomatu kostalo za 4 dana 8000 Fr. Nisam ovde radnik i bila sam samo u prolazu na jedan dan.

  • MILOSC

    22. april 2020 | 16:43

    Kako izgubila kome idu te pare crno na belo...Ko ima šta tu da meri kada narod radi za 300 e

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>