• 0

Redovne platiše i usred krize: Građani sve manje i manje kasne s otplatom kredita

Na kraju marta, stambeni krediti činili su 39,8 procenata u ukupnim kreditima namenjenim stanovništvu

  • 0
Banka, klijenti, papiri, biznis

Na kraju marta, stambeni krediti činili su 39,8 procenata u ukupnim kreditima namenjenim stanovništvu / Foto: Shutterstock

Od ukupnog broja bankarskih kredita koji su odobreni u Srbiji, poslednjeg dana marta 4,1 odsto građana je kasnilo sa otplatom, što ukazuje da se sa otplatom kredita manje kasnilo u martu nego u februaru.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije (UBS), poslednjeg dana 2019. godine u docnji je bilo 4,5 odsto zaduženih, u januaru ove godine 4,4 odsto koliko i u februaru, dok je na kraju marta sa ukupnom otplatom kredita kasnilo 4,1 procenat građana, privrednih subjekata i drugih.

Ukupan broj korisnika kredita koji su na kraju marta kasnili sa otplatom je 120.090, navodi se u Kreditnom izveštaju Udruženja banaka. Kada je reč o dugu po lizing ugovorima, prosečan iznos duga na kraju marta ove godine iznosio je 1,4 miliona dinara.

Na kraju marta, stambeni krediti činili su 39,8 procenata u ukupnim kreditima namenjenim stanovništvu.

Kašnjenje u otplati kredita, kada je reč o stanovništvu, iznosilo je krajem prošlog meseca 3 odsto, stoji u analizi UBS, gde se objašnjava da kašnjenje kod pravnih lica i preduzetnika predstavlja dospele nenaplaćene obaveze preko 15 dana, a kod fizičkih lica - preko 60 dana.

Poređenja radi, ukupno kašnjenje u otplati svih bankarskih kredita na kraju 2015. godine bilo je 18,6 odsto, dok je po osnovu kredita stanovništva kašnjenje bilo 7,3 procenata.

Video: Telegraf anketa: Da li biste podigli kredit za opremanje stana!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke