• 25

Soros nudi plan: Evopa može da se izvuče, rešenje je pred očima

EU treba da preduzme mere što pre, poručuje poznati investitor

  • 25
Džordž Soroš

Foto: Wikimedia/World Economic Forum/Sebastian Derungs

Ursula fon der Lajen najavila je da će Evropi biti potrebno bilion evra, za borbu protiv korona virusa. Taj novac bi mogao da se upotrebi za osnivanje evropskog fonda za oporavak. Ali gde da nađe taj novac?

- Predlažem da Evropska unija prikupi taj novac potreban za Fond za oporavak prodajom "trajnih obveznica“, odnosno one bez roka dospeća - rekao je milijarder i investitor Džordž Soros.

Prema njegovim rečima, na predstojećem samitu Evropske unije 23. aprila, rešavanje ovog pitanja treba da postane prioritetan zadatak.

Pri izdavanju obveznica bez roka dospeća treba računati na političku podršku tog koraka, što je Evropska centralna banka (ECB) već i uradila ukinuvši sva ograničenja u svom programu kupovine obveznica.

Tri prednosti

 

Obveznice bez roka dospeća imaju tri dodatne prednosti. Prva je što nikada neće biti otplaćene, što je iznenađujuće lak finansijski teret za EU, bez obzira na značajnu finansijsku moć koju EU može da mobiliše. Štaviše, EU neće morati da ih refinansira kada dođe do roka otplate, plaća amortizacione stavke ili čak izdvoji novac za njihovo eventualno izmirivanje.

Naravno, bilo bi bez presedana da EU izdaje trajne obveznice, posebno u tako velikom iznosu. Ali druge vlade su se u prošlosti oslanjale na trajne obveznice. Najpoznatiji primer je Velika Britanija, koja je koristila konsolidovane ) za finansiranje napoleonskih ratova i ratne obveznice za finansiranje Prvog svetskog rata.

Trajna obveznica od 1 biliona evra koštala bi budžet EU samo 5 milijardi evra godišnje. To je manje od 3% budžeta EU za 2020. godinu.

EU neće morati da stvara novi mehanizam ili strukturu za izdavanje obveznica, jer je već ranije emitovala obveznice. Prihode bi trebalo iskoristiti za investicije i grantove usmerene na suzbijanje pandemije.

Evropska komisija će usmeravati sredstva direktno ili preko država-članica i drugih institucija, koje neposredno učestvuju u borbi protiv pandemije Kovid-19.

Video: Mali o korporativnim obveznicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    22. april 2020 | 19:55

    Napraviš problem pa onda nudiš rešenje...

  • Армаггедон

    22. april 2020 | 20:45

    Сатаниста

  • Poslednje vreme

    22. april 2020 | 21:04

    I on radi za njegove moćnike, gde on uplete prste tu drzava ne procveta, al hvala gospodu Bogu i tome ce doci kraj, Bog je na sve mislio kad je zivot delio, i planetu bi unistili da bi vecno ziveli al tu ni milijarde ne pomazu gospodo!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>