• 4

Nemačka uvela novi paket mera: Namenjen je prevashodno privredi i iznosi 10 milijardi evra

Vrh nemačke vlasti održao je sinoć sastanak dug više od osam sati, ali isplatilo se - donet je novi ekonomski paket, pre svega za pomoć privredi, ali i drugim segmentima društva

 • 4
Nemačka vlada zgrada nemačke vlade, Rajstag parlament, German Bundestag Reichstag

Zgrada nemačke vlade / Foto: Shutterstock

Nemačke koalicione stranke su se saglasile da je ekonomija u problemu zbog pandemije, odnosno restriktivnih mera, ali čine sve napore da se to minimalno oseti. Stoga je sinoć uveden novi paket ekonomskih mera, vredan 10 milijardi, kao dodatak prethodnom programu od 750 milijardi evra.

Kako prenose nemački mediji, jedna od najvažnijih odluka donetih sinoć jeste povećanje beneficija kada je reč o skraćenom radnom vremenu, što je efikasan način da se sačuvaju radna mesta, odnosno da se spreči otpuštanje zaposlenih zbog krize.

Te naknade biće uvećane na 70 odsto, to jeste 77 odsto ako je reč o domaćinstvima s decom, računajući od aprila, i na 80 odsto, odnosno 87 procenata za domaćinstva s decom - od avgusta do kraja godine.

PDV će biti smanjen za ugostiteljski sektor, na stopu od 7 odsto, što će važiti od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. godine.

Oni koji usled krize ostanu bez posla, a imaju do 50 godna, primaće novčanu naknadu 12 meseci, ali samo ako su prethodno bili pod obaveznim osiguranjem u trajanju od najmanje dve godine. Nezaposleni stariji od 50 godina - primaće naknadu 24 meseca, dakle, duplo duže. Međutim, za njih je uslov da su bili osigurani najmanje četiri godine.

Novi paket mera uključuje i opremanje škola, za šta će biti izdvojeno 500 miliona evra, a takođe će biti plaćene i subvencije studentima u iznosu od 150 evra.

Video: Angela Merkel objašnjava širenje virusa u Nemačkoj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • misa

  Da a mi ugostitelji moramo da platimo doprinose bez ikakvog smanjenja iako ne radimo doduše na odloženo odakle kad ne radimo i ko zna kada ćemo

  4
  1

  Podelite komentar

 • Maja

  Ubedjena i sigurna sam da ce Srbija biti posle ovog zla sto nas je spopao, jedna od ekonomsko jacih zemlja u regionu. ZIVELA SRBIJA

  7
  9

  Podelite komentar

 • Darko

  ZIVELA SRBIJA

  5
  5

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke