• 1
 ≫ 

Pet burnih nedelja: Rekordnih 27 miliona Amerikanaca tražilo pomoć za nezaposlene

 ≫ 

Radna mesta stvorena tokom najdužeg procvata zapošljavanja u SAD - sada su u tren oka izbrisana, jer novi virus urniše ekonomiju

  • 1
Stres, posao Amerikanci se suočavaju s neviđenom krizom na svim poljima / Foto: Pixabay

Kako prenosi Rojters, presek stanja koji se objavljuje četvrtkom, a odnosi se na američko tržište rada, govori o rastućem broju Amerikanaca prijavljenih na biro. Za pet nedelja, novčanu pomoć od države, na osnovu nezaposlenosti, zatražilo je 27 miliona ljudi.

Očekuje se da u toku dana Ministarstvo rada potvrdi nove cifre, ali prema sadašnjim podacima, samo ove nedelje pomoć je tražilo 4, 5 miliona Amerikanaca.

Predsednik Donald Tramp, koji će u novembru na izborima zatražiti drugi mandat, žarko je želeo da pokrene "paralizovanu ekonomiju", kao i protestanti koji ovih dana šetaju širom Amerike. On je, zapravo, juče i pozdravio poteze nekolicine Repubilkanaca koji čine sve da pokrenu poslovanja, uprkos apelima zdravstvenih stručnjaka.

- Američka ekonomija napreduje tempom kakav nikada ranije nije zabeležen. Ovo se meri s prirodnom katastrofom na nacionalnom nivou - rekao je Skot Anderson.

Prema početnim tvrdnjama Rojtersovih ekonomista, broj nezaposlenih prijavljenih na biro za pomoć bio je mnogo manji, barem za 5 puta. Međutim, činjenica je da niko nije mogao da predvidi koliko maha će uzeti korona, pa tako sada 16 odsto radne snage iz SAD traži novac od države usled krize.

Inače, američka ekonomija je kreirala 22 miliona radnih mesta tokom procvata zapošljavanja koji je počeo u septembru 2010, a naglo se prekinuo u februaru ove godine. Ekonomisti prognoziraju da je 25 miliona radnih pozicija izgubljeno u aprilu, nakon 701.000 zabeležene u martu, što je najveći pad u poslednjih 11 godina, odnosno od Svetske ekonomske krize.

Glavni ekonomista mreže RSM Global, Džozef Brasuelas, kaže da će korona i kriza izazvana njom - izbrisati sve poslovne dobitke dobijene tokom duge ekspanzije. Jednom kada ekonomija počne da se otvara, navodi, početnja potraživanja će usporiti, ali sasvim sigurno neće svi povratiti svoj posao.

Ekonomisti veruju da su neki ljudi ostali bez posla zbog državnog naređenja da se ostane kod kuće, pa su novu šansu pronašli u supermarketima, skladištima, kompanijama za dostavu. Očekuju da će stopa nezaposlenosti oboriti rekord zabeležen u novembru 1982, od 10,8 odsto.

Video: Banke su obezbedile 2 milijarde evra i to će biti dovoljno da se održi sektor MSP

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA ♎

    23. april 2020 | 16:10

    Pa, neka preusmere sredstva za naoružavanje vojske prema socijali! Pomoći će sebi, a svet će biti mnogo srećniji! 😆

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>