• 3

Od 5. maja država počinje s uplatom 30.000 dinara na namenske račune

Poreska uprava će za manje od dve nedelje znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice države

  • 3
Novac dinari

Poreska uprava će do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice države / Foto ilustracija: Shutterstock

Iznos od 30.000 dinara pomoći, koji će država uplatiti na namenske račune preduzeća, mogao bi da bude uplaćen već za 14 dana, odnosno od 5. maja.

Kako i kojom dinamikom će poslodavac isplaćivati plate svojim zaposlenima, da li iz dva dela ili u celosti, i da li će ova sredstva uopšte koristiti, odluka je na svakom pojedinačnom poslodavcu.

Novac države služi kako bi se preduzećima omogućilo da isplate minimalnu garantovanu zaradu, odnosno "minimalac", koji prosečno iznosi 30.022 dinara u Srbiji, a sve preko tog iznosa je, kao i do sada, odluka donešena unutar samih firmi, a u skladu sa Zakonom o radu.

Privredni subjekti koji imaju otvorene tekuće račune kod više banaka, dužni su da najkasnije do 25. aprila 2020. godine, na portalu Poreske uprave, dostave podatak o nazivu banke kod koje će biti otvoren poseban račun.

Kako je juče najavljeno iz Ministarstva finansija, Poreska uprava će do 5. maja znati koja tačno preduzeća od prijavljenih imaju pravo na olakšice države, nakon čega će, kako je rečeno, odmah krenuti sa isplatom novčanog iznosa od 30.000 dinara.

Zaključno sa 21. aprilom, 169.111 privrednih subjekata je izabralo banku za otvaranje namenskog računa za isplatu direktnih davanja.

Video: Mali: 100 evra nije socijalna već ekonomska mera

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira

    Radnik sam menjacnice. Radila sam do 15 aprila kada sam i upucena na godisnji odmor. Pre toga je moja koleginica koristila odmor. Imamo li nas dve pravo da primimo pola plate od poslodavca. Ovo sto daje drzava, ne isplacuje poslodavac. Molim vas ukoliko ima takvih neka odgovore. Hvala unapred!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke