• 23
 ≫ 

Koliko radnika u Valjevu ostaje bez posla? Gorenje objasnilo zašto deli 1.000 otkaza

 ≫ 

Hisense Europe grupacija primorana da smanji broj zaposlenih zbog ozbiljnog udara usled pandemije koronavirusa

  • 23
bela tehnika

Foto: Pixabay

Vest o velikom otpuštanju radnika u Gorenju, koje je sada u vlasništvu kineskog Hajsensa brzo je obišla region. Mediji u Sloveniji su preneli da se radi o  2.200 ljudi u fabrikama u Evropi, a u međuvremenu je kompanija navela da je reč o 1.000 otkaza širom Evrope, a kao obrazloženje navode pad prodaje.

Šta će biti sa radnicima u Valjevu?

 

Posle pojave globalne pandemije virusa COVID-19 porudžbine u svim fabrikama Hisense Gorenje u Sloveniji, Srbiji i Češkoj su smanjene, u martu za trećinu, a u aprilu za skoro dve trećine. Za maj i jun, porudžbine su manje za oko 25% u poređenju sa istim periodom prošle godine, navode u kompaniji.

Imajući u vidu ove razloge, Hisense Gorenje Europe prinuđen je da započne proces raskidanja radnih ugovora za oko 1.000 zaposlenih širom Evrope, jer se usled smanjenja broja porudžbina smanjuje i potreba za radnicima u proizvodnji i povezanim organizacionim jedinicama, navodi se.

- U fabrici Gorenja u Valjevu ove mere obuhvatiće samo manji broj radnika zaposlenih na određeno vreme kojima ugovori ističu u narednom periodu i neće biti obnovljeni u ovom trenutku - rekli su u kompaniji. 

U smanjivanju broja zaposlenih, sve kompanije članice Hisense Gorenje Europe grupacije će težiti da svedu broj tehnoloških viškova na najmanju moguću meru, korišćenjem „mekih“ metoda za smanjenje broja zaposlenih, uključujući prodaju kompanija koje se bave sporednim delatnostima što je i ranije definisano kao strateško opredeljenje, dobrovoljne odlaske, penzionisanje itd.

- Hisense Gorenje će se, imajući u vidu efekte pandemije, još više fokusirati na povećanje prodaje, pre svega internet prodaju i druge operativne izmene kako bi se osigurala dugoročna održivost poslovanja tokom očekivane globalne recesije, koja će nastupiti nakon pandemije koronavirusa - navode u kompaniji.

Fabrika u Valjevu sa oko 1.500 zaposlenih je evropski centar Hajsens Gorenja za proizvodnju rashladne tehnike. Gorenje u Srbiji je pre deset dana odlučilo da u Valjevu nastavi sa proizvodnjom posle tronedeljne pauze zbog pandemije korona virusa.

Kao razlog za nastavak proizvodnje su tada naveli povećanu potražnju za rashladnim uređajima.

Gorenje je jedno od najvećih slovenačkih izvoznika, s fabrikama u Srbiji i Češkoj, a 2018. godine kompaniju je preuzela kineska kompanija.

Video: Zanatske radnje otvorile vrata mušterijama: Ovako izgleda prvi radni dan

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    23. april 2020 | 16:52

    To je ta bratska ljubav izmedju nam dragog vodje našeg i dragog vodje njihovog. Pravo bratstvo!!!

  • Marija P.

    23. april 2020 | 15:10

    A šta će biti sa subvencijama koje su dobili kao strane firme?? Hoće li ih vratiti?

  • 🐴

    23. april 2020 | 16:08

    Dobar dan rođaci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>