• 0
 ≫ 

Tramp obećava pomoć za naftne kompanije, a udara šamar Ševronu: "Vraćajte se iz Venecuele"

 ≫ 

Ševron je poslednji preostali američki proizvođač nafte u Venecueli

  • 0
Nafta, Donald Tramp Foto: Pixabay, Tanjug/AP

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa naredila je kompaniji Ševron da obustavi proizvodnju nafte u Venecueli.

Time je, po oceni CNN-a, nanet još jedan udarac 100-godišnjim vezama američkog naftnog diva s tom zemljom koju razara kriza.

Ovom direktivom, koja je objavljena u utorak kasno uveče, Ševronu se nalaže da "prekine" poslovanje u Venecueli do 1. decembra.

To je deo napora predsednika Donalda Trampa da izvrši pritisak na režim venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, uskraćivanjem gotovog novca koji očajnički nedostaje tom režimu, prenosi CNN Biznis.

Poslednji preostali američki proizvođač nafte u Venecueli, Ševron, ranije je dobio dozvole od Ministarstva finansija da održi u životu proizvodne aktivnosti sa venezuelanskom nacionalnom naftnom kompanijom PDVSA, kojoj je Tramp uveo sankcije, dodaje ova tv stanica.

- Ostajemo posvećeni celovitosti imovine našeg zajedničkog preduzeća, bezbednosti i dobrobiti naših zaposlenih i njihovih porodica, kao i društvenim i humanitarnim programima kompanije tokom ovih izazovnih vremena - poručio je u saopštenju portparol kompanije Ševron, Rej For.

CNN Biznis napominje da Trampova administracija ne primorava Ševron da napusti Venecuelu, barem ne odmah. Naime, Ministarstvo finansija je u okviru saopštenja objavljenog u utorak navelo da je obnovilo licencu koja kompaniji daje dozvolu da održi ograničeo prisustvo u toj zemlji.

Ševron, koji je aktivnosti na istraživanju nafte u Venecueli počeo 1921. godine, zapošljava oko 8.000 ljudi u toj zemlji, zajedno sa svojim partnerima u mešovitom preduzeću. Kompanija tamo ima pet projekata za proizvodnju nafte na kopnu i u moru.

Video: Vučić o istorijskom padu nafte

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>