• 0

Kompanije došle na ideju da zapošljavaju robote umesto ljudi: "Oni ne mogu da dobiju virus"

Robotski sistemi sve više se "uvlače" u naše živote: jedne mašine čiste podove, druge mere temperaturu radnicima, a ima i onih koje obavljaju zahtevnije poslove, pa bi olako mogle da zamene ljude u raznim sektorima

  • 0
Tomi robot, Medicinska sestra Robot Tomi kao medicinska sestra / Printscreen: Twitter/@YahooSG

O naprednoj tehnologiji i robotici slušamo već neko vreme, i ma koliko nam ovo drugo delovalo nezamislivo - polako postaje realnost. Roboti, verovali ili ne, prete da ugroze radna mesta i egzistenciju miliona ljudi.

Pisali smo o danskoj kompaniji UVD Robots koja je osmislila mašine sa UV zracima za dezinfekciju prostorija u bolnicama, i prodala ih mnogim zemljama usred korona krize. Ovo bi moglo da postane praksa i ubuduće, jer je temeljnije i brže od ljudskih ruku.

Mnogi giganti već uvode mašine koje čiste podove, mere temperaturu ili čak "ulaze u ulogu" medicinske sestre. Ono što je sada novina jeste stav kompanija, koji nema veze s brzinom i efikasnošću, već sa činjenicom da "roboti ne mogu da dobiju virus", pa im se više isplate.

To je poručio direktor kompanije AMP Robotics, Matanija Horovitz. I on nije usamljen u ovom mišljenju. Brojni stručnjaci iz oblasti robotike smatraju da je situacija s korona virusom prekretnica za uvođenje mašina u našu svakodnevicu.

Horovitz ističe da će kompanije koje su do sada planirale da "zaposle" jednog ili dva robota, nakon pandemije dvaput razmisliti da li će se zadržati na tom broju. Tako misli i Ričard Park s Univerziteta u Klemsonu: "Jednom kad kriza prođe, više neće biti povratka na staro. Oni koji su kritikovali robote, sada bi mogli da uvide njihove prednosti".

- Uskoro bi sve moglo da postane digitalizovano - dodaje Park.

Njujork Tajms piše da će se najveća promena desiti u trgovinskim lancima, ali i malim radnjama. Mogli bi početi da primenjuju "Amazonov princip" - prodavnice bez kasira. U Amazon Go radnjama se ne koriste ni gotovina ni kartice, već se novac direktno skida s računa kupaca koji su se registrovali na samom početku.

Dakle, nema potrebe za skeniranjem proizvoda. Sve što kupci uzmu - prate kamere.

Video: Laboratorija u Batajnici dobila robota, više analiza za 30 posto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>