• 0
 ≫ 

Domaći tekstilci vredno šiju i za strano tržište: Odobren izvoz maski od čistog tekstila

 ≫ 

Na snazi je i dalje zabrana izvoza maski registrovanih kao medicinska sredstva, kao i zaštitnih maski izrađenih od kombinovanih materijala

  • 0
Maske, šivenje maski, koronavirus Odobren je izvoz samo za maske izrađene od čistog tkanog tekstila / Foto: Tanjug/AP

Na inicijativu članica Privredne komore Srbije (PKS), kompanija okupljenih u Udruženju za industriju tekstila, odeće, kože i obuće, Vlada Srbije izmenila je Odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, čime je omogućen plasman u inostranstvo i višekratnih zaštitnih maski proizvedenih od tkanog tekstila, nekombinovanog sa drugim materijalima.

Budući da su potrebe domaćeg tržišta podmirene i stvorene stabilne zalihe tekstilnih prekrivki za lice, domaći tekstilci obratili su se Privrednoj komori Srbije s predlogom da se omogući izvoz pamučnih maski koje su veoma tražene u inostranstvu.

Inicijativa PKS je prihvaćena i odobren je izvoz šivenih maski za višekratnu upotrebu koje su u celini izrađene od čistog tkanog tekstila, dok je na snazi i dalje zabrana izvoza maski registrovanih kao medicinska sredstva, kao i zaštitnih maski koje su izrađene od kombinovanih materijala.

Veliki broj srpskih tekstilaca je, usled izbijanja pandemije, preorijentisao svoju proizvodnju na izradu zaštitnih maski, kako bi odgovorili na pojačanu tražnju deficitarnog proizvoda i doprineli stabilizaciji tržišta.

Istovremeno, kao društveno odgovorni donatori, ove kompanije su u velikom broju humanitarnih akcija pomogle medicinskim radnicima i zdravstvenim ustanovama, ali i firmama i građanima da se snabdeju prekopotrebnom opremom.

- U prvoj sedmici epidemije naše firme proizvodile su oko 100.000 maski dnevno, a sada u Srbiji svakog dana može da se napravi i do 360.000 tekstilnih prekrivki za lice - ističe Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

Među kompanijama u tekstilnom sektoru koje su preorijentisale proizvodnju na izradu zaštitnih maski je i "Gruppo Fiorentino" s juga Srbije. Dnevni kapacitet im je oko 5.000 maski, a počeli su i izradu jednokratnih mantila, kapuljača i kapa za medicinske radnike.

- Mi smo odmah deo proizvodnje usmerili na pamučne maske koje štite druge ukoliko je onaj ko je nosi zarazan, jer sam kao Italijan video šta se desilo u mojoj zemlji kad je izbila zaraza. Želeli smo brzo da reagujemo i sprečimo širenje epidemije u neposrednom okruženju - ističe direktor Andrea Nutrikato.

Video: Humanost na delu: Maske za medicinare iz užičke krojačke radnje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>