• 1

Korona zavrtela milijarde: Proizvođač respiratora iz Singapura postao najbogatiji čovek u zemlji

Za razliku od proizvodnje medicinskih maski, za proizvodnju respiratora potrebna je visoka tehnološka specijalizacija, pa kompanija "Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics" trenutno prima na stotine ponuda investitora

  • 1
Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics, direktor Li Xiting Li Siting / Foto: Mindray.com

Pandemija korona virusa je mnogima ugrozila poslovanje, ali je njemu donela neviđeno bogatstvo. 

Li Siting, suosnivač i predsedavajući kompanije "Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics", postao je najbogatiji čovek Singapura.

On je mesečno bogatiji za milijardu dolara pošto je cena akcija njegove kompanije za proizvodnju medicinskih uređaja, među kojima i respiratora, skočila za gotovo 50 procenata.

Vrednost kompanije je samo od početka ove godine, prema podacima Blumberga, porasla sa 4,3 milijarde na 13,5 milijardi dolara. 

Li Siting je rođen u kineskoj provinciji Anhui, a od 2018. živi u Singapuru. Akcije njegove kompanije porasle su sa izbijanjem epidemije u provinciji Hubej.

medicinska oprema, Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics, direktor Li Xiting Respirator kompanije "Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics" / Foto: Shutterstock

"Narudžbine za naše proizvode naglo su porasle u martu", navela je kompanija u odgovoru kineskom mediju, i dodala da su "primili narudžbine iz 100 zemalja za medicinske uređaje".

Samo od Italije primili su narudžbinu za oko 10.000 respiratora. Nisu hteli da otkriju cenu jednog uređaja.

Za razliku od proizvodnje medicinskih maski, za proizvodnju respiratora potrebna je visoka tehnološka specijalizacija, te njihova kompanija trenutno prima na stotine ponuda investitora.

Video: Klinički centar Srbije dobio nove respiratore

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>