• 0
 ≫ 

Zbog korone se odlaže Investicioni plan za Zapadni Balkan? Evropska komisija i dalje veća

 ≫ 

Konferencija je trebalo da se desi 6. maja u Zagrebu

  • 0
Trg Bana Jelačića Trg Bana Jelačića, Zagreb / Foto: Marko Jovanović

Evropska komisija kaže da radi na ekonomsko-investicionom planu za Zapadni Balkan, ali ne može da potvrdi da li će biti predstavljen na konferenciji EU-ZB 6. maja.

U Evropskoj komisiji su početkom godine najavili da će se na samitu EU - Zapadni Balkan, planiranom da se održi u maju u Zagrebu, predstaviti opsežan ekonomsko-investicioni paket za region.

Naglašavano je da je u pitanju važan deo obnove kredibiliteta i angažmana EU u regionu, ali i način podrške ubrzanju procesa evrointegracija zapadnobalkanskih partnera.

Nakon izbijanja pandemije i paketa pomoći od 410 milona evra, preusmerenih sredstava iz IPA fondova, u Evropskoj komisiji ne mogu da potvrde da li će planirani paket biti predstavljen na video konferenciji lidera EU i Zapadnog Balkana.

- Nastavićemo da radimo na ekonomskom investicionom paketu, ali naš trenutni prioritet je da se implementira naša pomoć kako bi se suzbio Covid-19 - kaže portparolka EK Ana Pisonero.

Ona podseća i na dodatnih 290 miliona evra za "održavanje likvidnosti", kroz saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama.

U Evropskoj komisiji ocenjuju da je jučerašnja odluka lidera EU da održe video sastanak sa liderima sa Zapadnog Balkana "apsolutni pokazatelj" da je region prioritet za EU, posebno u kriznim vremenima.

Video: Mihajlović: Sastav nove Evropske komisije za nas je veoma značajan

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>