• 0

Zapadni Balkan lakše do zaštitne opreme iz EU, prihvaćen apel Кomorske "šestorke"

Istim predlogom Evropskoj uniji u aprilu su se obratili i ministri spoljnih poslova regiona

  • 0
Maske, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Evropska unija odobrila je izvoz medicinske zaštitne opreme na Zapadni Balkan bez prethodne autorizacije zemalja članica. Odluka je danas objavljena u Službenom glasniku EU i primenjivaće se od 26. aprila.

Time je prihvaćen apel Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke iz pisma predsednika Marka Čadeža, 23. marta upućenog predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i evropskim komesarima za trgovinu i proširenje Filu Hoganu i Oliveru Verheljiju da se Zapadni Balkan izuzme iz procesa prethodne autorizacije i omogući lakši izvoz medicinske zaštitne opreme u region iz EU.

Istim predlogom Evropskoj uniji u aprilu su se obratili i ministri spoljnih poslova regiona. Inicijativu su podržali i zatražili hitno donošenje odluke o izuzimanju regiona iz procesa prethodne autorizacije i članovi uticajnog odbora Odbora za spoljnu trgovinu i drugi poslanici Evropskog parlamenta.

Video: Čadež: Razmatramo pokretanje fonda za pomoć najugroženijima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>