• 2
 ≫ 

Prema oceni MMF-a, Hrvatsku čeka duboka recesija: Stoji gore od Srbije i ostalih zemalja u razvoju

 ≫ 

Za Nemačku i Austriju MMF prognozira pad BDP-a u ovoj godini od sedam odsto

  • 2
korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena,  grafikon pada, novac Za Nemačku i Austriju MMF prognozira pad BDP-a u ovoj godini od sedam odsto, a za Hrvatsku - pad od 9 procenata / Foto: Shutterstock

Prognoza Međunarodnog monetarnog fonda o padu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 9 odsto - malo koga je iznenadila zbog opšteg uticaja epidemije na svetsku privredu, ali skoro niko nije očekivao da će u MMF-ovom poređenju s ostalim zemljama - Hrvatska tako loše proći, piše Novac.hr.

Naime, uz Grčku kojoj MMF prognozira pad BDP-a od 10 procenata i Italiju koja će "zaroniti" 9,1 odsto, za Hrvatsku je data ubedljivo najlošija procena unutar EU. Hrvatska stoji gore nego ostale evropske zemlje u razvoju, ocenjuje MMF.

Grupu zemalja koje MMF svrstava u evropske zemlje u razvoju čine, osim Hrvatske, Rusija, Ukrajina, Belorusija, BiH, Srbija, Mađarska i Bugarska. Fond je dao prosečnu procenu pada BDP-a od 5,2 odsto, što je čak 3,8 odsto povoljnije od prognoze date za hrvatsku privredu.

- Budući je naš BDP u značajnoj meri oslonjen na usluge poput turizma, a korona virus je najjače kratkoročno, a verovatno i dugoročno, udario upravo na taj sektor, otuda i procena MMF-a da ćemo imati najveći pad BDP-a u ovom delu Evrope, i pad značajno veći od pada dela Evrope koji MMF u svojoj analizi vodi kao evropske zemlje u razvoju – kaže istraživač Ekonomskog instituta u Zagrebu, Zoran Aralica.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu, Željko Garača, navodi da će "sada mnogo toga zavisiti od politike koju će voditi vlada Hrvatske, konkretno ministar finansija Zdravko Marić".

- Da li će to biti "austerity" ili fiskalna ekspanzija. Za mene tu nema dileme, gledajući kako rade druge zemlje, ali i ono što smo prošli nakon krize 2009. - to mora biti fiskalna ekspanzija, a uz nju, između ostalog, mere koje bi razvojem unutrašnjeg tržišta ublažile očekivani pad BDP-a – smatra Garača.

Kada je u pitanju prognoza MMF-a za iduću godinu, procena je da će hrvatska privreda rasti po stopi od 4,9 odsto što je duplo više od rasta u 2019. godini. Za Nemačku i Austriju MMF prognozira pad BDP-a u ovoj godini od sedam odsto, što je malo više od recesijske prognoze Fonda za celu evrozonu (6,6 %).

Video: Mali o ekonomskim razlozima za ukidanje vanrednog stanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    25. april 2020 | 10:48

    Ma baš me briga za Hrvatsku. Gledajmo sebe i svoje dvorište a ne tuđe. Nemojte ispirati mozak ovom narodu.

  • Boban Mirijevac

    25. april 2020 | 11:54

    Trebamo da vodimo računa šta se kod nas dešava,a ne da čitamo mišljenja MMF-a šta će da se dešava u Hrvatskoj po pitanju ekonomije. U njihovim novostima sigurno nema informacija o ekonomiji u Srbiji,zato nas ne treba da interesuju dešavanja tamo.Imamo dovoljno svojih briga,da još čitamo kako će biti u Hrvatskoj.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>