• 0

G20 obećava bolje dane radnicima u turizmu, jer je trenutno ugroženo 75 miliona radnih mesta

Ministri turizma zemalja G20 obavezali su se da će obezbediti da se "ukidanje ograničenja putovanja koordinira", pošto mnoge zemlje teže ublažavanju zabrana da bi "podržale ekonomski oporavak" turističkog sektora

  • 0
Amsterdam

Amsterdam / Foto: Pixabay

Ministri turizma zemalja G20 obećali su da će ublažiti posledice pandemije Covid-19 na svetski turizam, jedan od najpogođenijih sektora s milionima zaposlenih kojima su ugrožena radna mesta.

Zabrane putovanja, uvedene radi obuzdavanja pandemije, teško su pogodile turizam u celom svetu, za koji se ove godine očekuje pad od 45 odsto, navodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ministri turizma zemalja G20 obavezali su se da će obezbediti da se "ukidanje ograničenja putovanja koordinira", pošto mnoge zemlje teže ublažavanju zabrana da bi "podržale ekonomski oporavak" turističkog sektora.

Oko 75 miliona radnih mesta u tom sektoru u svetu je ugroženo, dodala je grupa, pozivajući se na brojke Svetskog saveta za putovanja i turizam (WTTC).

Saudijski ministar turizma, Ahmed al-Hatib, rekao je da se nada da će posledice pandemije biti "kratkotrajne", jer "turistička mesta su i dalje tu, hoteli su još tu, i restorani su još tu, čeka se na povratak posetilaca".

Turizam u Saudijskoj Arabiji teško je pogođen, samo nekoliko meseci pošto je to kraljevstvo u septembru prošle godine počelo da izdaje turističke vize, nadajući se da će do 2030. godine imati 100 miliona posetilaca.

Potrošili su milijarde dolara na turizam, jedan od potencijalnih izvora prihoda, na koji prestolonaslednik Mohamed bin Salman želi da preusmeri saudijsku ekonomiju, kako bi se oslobodilaa zavisnosti od nafte.

Međutim, Saudijska Arabija je potrošila više od 500 miliona rijala (123 miliona evra) samo da u hotelski karantin stavi na hiljade ljudi koji se vraćaju iz inostranstva.

Video: Ovaj grad dobija modernu plažu: Ovako će izgledati magična oaza pored Morave

(Telegraf Biznis/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke