• 0

Šta muči preduzeća na lokalu? Samouprave čeka dvostruko duži oporavak

Sedamdeset odsto anketiranih lokalnih samouprava ocenilo je da će pandemija uticati umereno negativno na njihov rad, a svaka peta da će to biti vrlo negativno

  • 0
Biznis, ljudi, olovka, notes, sveska

Foto: Shutterstock

Privrednici u Srbiji očekuju potpuni oporavak u roku od šest meseci do godinu dana, a većina lokalnih samouprava (70 odsto) koje su bile deo istraživanja NALED-a smatra da će posledice krize izazvane pandemijom COVID-19 osećati dvostruko duže- od godinu do dve godine.

NALED je krajem marta sproveo istraživanje, a ono je obuhvatilo stavove oba sektora. Zbog slabije naplate prvenstveno poreza na zarade, ostalih poreza, taksa i naknada, lokalni prihodi će se u najboljim okolnostima smanjiti za trećinu, a dve od pet samouprava smatraju da će smanjenje iznositi 40 do 70 odsto trenutnih prihoda.

Anketa koju je sproveo NALED pokazuje da svaka druga lokalna samouprava ima problem sa održavanjem likvidnosti, što će dovesti do nemogućnosti izmirivanja obaveza i ugroženog investicionog ciklusa na lokalu.

Kako bi obezbedile kontinuitet u narednom periodu, 30 odsto njih odložiće i isplate ka dobavljačima, a za neke je opcija korišćenje sredstava po osnovu ostvarenog suficita iz prethodnih godina (27 odsto).

- Sedamdeset odsto anketiranih lokalnih samouprava ocenilo je da će pandemija uticati umereno negativno na njihov rad, a svaka peta da će to biti vrlo negativno. Pored podrške koju je pokrenuo NALED kroz nabavku prehrambeno-higijenskih paketa i medicinske opreme u saradnji s donatorima, u kratkom roku neophodna je pomoć države kroz uspostavljanje Fonda za podršku ugroženim opštinama i gradovima, kako bi lokalne samouprave mogle da nastave sa ulaganjima u lokalne aktivnosti i projekte radi prevazilaženja negativnih posledica virusa - kaže gradonačelnik Pirota i potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Vasić.

U NALED-u smatraju da kada je reč o otklanjanju dugoročnih efekata pandemije na lokalnu ekonomiju, da je potrebno stimulisati razvoj preduzetništva.

NALED predlaže da se napravi plan podsticaja samozapošljavanja kroz proširenje mere i na preduzetnike paušalce koji bi bili oslobođeni poreza i doprinosa na zarade u prvoj godini.

Postavljanje novih biznisa na zdrave noge osetilo bi se u lokalnim budžetima već u prvoj godini nakon važenja mere i donelo bi značajne pozitivne efekte na lokalne prihode zahvaljujući dugoročno smanjenom obimu sive ekonomije, ističu.

Kao treći predlog navode se beskamatni krediti za završetak infrastrukturnih radova na lokalu, koji su stopirani zbog pandemije.

U vreme sprovođenja ankete, 58 odsto ispitanika pored održavanja likvidnosti, suočavalo se sa problemom organizacije rada, zbog nemogućnosti da se brojni procesi koji se odvijaju u lokalnim samoupravama preorijentišu na rad zaposlenih od kuće, ali i zbog dodatnog opterećenja koje je u nerazvijenim opštinama izazvala nabavka računara i druge opreme koja je preduslov za nesmetano funkcionisanje izvan kancelarija.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>