• 7

Tražite posao? Ove firme u Srbiji trenutno zapošljavaju, a evo koji radnici su im neophodni

Testiranje kandidata se odvija i dalje na visokokvalitetnom nivou, pružajući kandidatima priliku da pokažu nivo svojih kompetencija i znanja

  • 7
Posao, biznismen, rukovanje Foto-ilustracija: Shutterstock

Korona je različito uticala na naša preduzeća i retki su oni koji su uspeli da zadrže sve svoje zaposlene od početka vanrednog stanja. Međutim, ima i onih industrija koje nisu prestale da rade, i koja uprkos svemu zapošljavaju.

Kažu, nove poslovne prilike pojaviće se nakon ove krize prouzrokovane pandemijom korona virusa, uključujući one na polju visoke tehnologije. U pozitivnim primerima, koji su našli prostor za dodatne radnike, ima i domaćih i stranih kompanija.

Ove nedelje donosimo vam primer dve takve.

- Mi smo kompanija koja aktivno zapošljava i uspešno realizuje onboarding novih ljudi i u vreme pandemije u istom tempu i prema definisanom planu zapošljavanja za ovu godinu. Shodno planiranom broju novih projekata u ovoj godini, širimo naše timove. Osim toga, stvaraju se i novi timovi i potreba za novim ljudima je konstantna - rekli su za Telegraf Biznis iz kompanije Aseko.

Pocesi prilagođavanja vanrednim okolnostima i unapređenja poslovanja u kompaniji Delez Srbija odvijaju se paralelno. Takođe, kontinuirano otvaraju pozicije za nove saradnike

- Na taj način u svakom trenutku vodimo računa o usluzi na koju su kupci navikli u Maxi, Tempo i Shop&Go prodavnicama - rekli su nam iz kompanije Delez.

Koje profile traže?

Asseco SEE ima kontinuiranu potrebu i potražnju za visokokvalitetnim IT profilom pogotovo za Senior Software Developer-ima, Full Stack Developer-ima, kao i za IT profesionalcima koji poznaju bankarsko poslovanje, prepoznaju potrebe klijenata i bude interesovanje za inoviranjem poslovanja.

Kada je Delez u pitanju, vanredno stanje donelo je povećanu potrebu za naručivanjem robe online.

- Najveći fokus prilikom zapošljavanja u ovom trenutku je u segmentu online prodaje. Kako smo i u uslovima vanrednog stanja nastavili sa otvaranjem prodavnica, povećana je potreba i za velikim brojem zaposlenih različitih profila – od kasira, mesara, prodavaca na delikatesu, pekari ili voću, a otvorene su i različite pozicije u Službi podrške. Kompanija ima gotovo 13. 000 zaposlenih, a u poslednjih mesec dana dobili smo blizu 200 novih kolega u sistemu.

Kako da dođete do posla?

Kanali regrutacije u Aseko su ostali isti - LinkedIn, korporativni sajt, digitalne platforme za zapošljavanje...

- Posebno smo ponosni na naš program internih i eksternih preporuka, koje otvaraju prostor da se nagrade oni koji našu kompaniju prepoznaju kao poželjnog poslodavca. Testiranje kandidata se odvija i dalje na visokokvalitetnom nivou, pružajući kandidatima priliku da pokažu nivo svojih kompetencija i znanja putem online platforme za testiranje, online intervju sa timom koji čini HR predstavnik i nadležnim menadžerima u čijim timovima se zapošljavaju kandidati - kažu nam onio.

Kako su mnoge delatnosti u ovom periodu prešle na online sistem rada, i regrutacija zaposlenih u Delezu u ovim uslovima odvija se najčešće online.

- Da bismo bili što efikasniji i da bismo zaokružili proces regrutacije u vanrednim uslovima, potrudili smo se da kandidatima pojednostavimo korake prilikom apliciranja. Istovremeno, i kampanje za zapošljavanje najviše se promovišu putem socijalnih mreža.

- Kad odaberemo odgovarajućeg kandidata za odabranu poziciju, počinjemo sa uvođenjem posla, koji se razlikuje od sektora. Ukoliko je u pitanju pozicija na kojoj se radi otpočetka od kuće, sve ono što je potrebno za uvođenje novozaposlenog u posao odvija se online. U svemu tome koristimo podršku različitih aplikacija kako bi ceo proces protekao što jednostavnije i što više uključio novozaposlenog u uslovima izolacije, budući da su prvi koraci najznačajniji. Ukoliko je priroda posla takva da je novozaposleni na svom radnom mestu, onda se pristupa upoznavanju sa poslom na uobičajeni način, poštujući sve bezbednosne mere - rekli su za naš portal.

U Srbiji će se verovatno preliti trend koji počinje da vlada u svetu - podaci poslovne mreže LinkedIn otkrivaju dramatične promene u potražnji za određenim ulogama i delatnostima.

Možda nije iznenađujuće, najveći porast potražnje je za ulogama koje se smatraju ključnim, uključujući radna mesta u zdravstvu i drugim organizacijama koje podržavaju funkcionisanje država.

Ovo je lista najtraženijih poslova trenutno u SAD-u, no sličan je i globalni trend na zapadu:

- Radnici u prodavnicama

- Operatori sistema na računarima

- Ovlašćene računovođe

- Zdravstveni radnici

- Građevinski radnici

- Radnici u skladištu

- Psiholozi

- Vozači

- Dostavljači

Video: Zanatske radnje otvorile vrata mušterijama: Ovako izgleda prvi radni dan

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jupi ja

    26. april 2020 | 15:09

    Hoćeli povećati plate pošto samo fizikališemo tone robe prenesemo preko ruku za 38 000 i hoćuli prestati da radim samo drugu i treću smenu i ja imam porodicu da prošetam popodne pored keja

  • GranTurismo

    26. april 2020 | 18:52

    Prodavcima po marketima povecajte plate pa cete mozda onda zadrzati radnike i moci da uklonite oglas jer ovako za minimalac uvek dolaze i odlaze radnici. Ili je mozda to ta poslovna filozofija da ste vi zadovoljni a radnici su zamenljivi?

  • Sava

    26. april 2020 | 16:38

    Eto posla ima, ali ima i mamunih maza od 30 godina i vise kojima se to verovatno ne svidja. Pa sto nisu zavrsili fakultete pa da biraju pisao

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>