• 1

Nafta opet potonula, čak 9 odsto na azijskom tržištu

Male nade za oporavak

  • 1
Nafta, naftna refinerija

Foto: Tanjug/AP

Cena barela američke nafte izgubila je više od devet odsto na azijskom tržištu zbog neizvesnosti oko kapaciteta skladištenja kada pandemija korona virusa smanjuje tražnju iako se proizvođači spremaju da smanje proizvodnju da bi podstakli tržišta.

Cena referentne američke nafte WTI pala je 9,3 odsto na 15,36 dolara po barelu u elektronskom trgovanju. Cena barela Brenta sa severnog mora, referentne nafte na međunarodnom tržištu, pala je 3,2 odsto na 20,75 dolara.

Cene nafte su se istopile poslednjih nedelja zbog pada tražnje izazvane blokadama i restrikcijama putovanja uvedenim širom sveta u okviru borbe protiv epidemije korona virusa.

Tokom prošle nedelje američka nafta WTI je u jednom trenutku prešla u istorijski neviđenu negativnu sferu, kada su investitori plaćali kupcima da se otarase nafte, pre nego što se tržište oporavilo.

Zabrinutost i dalje vlada zbog instalacija skladištenja, posebno u SAD gde nema dovoljno kapaciteta da odgovori na višak ponude. Ta zabrinutost prevladava iako su neke zemlje najavile smanjenje proizvodnje, među kojima su Kuvajt i Alžir.

Glavne zemlje proizvođači nafte u okviru Opeka i njihovi partneri dogovorili su se sredinom aprila da će od maja smanjiti proizvodnju za oko deset miliona barela dnevno. Tim dogovorom okončan je rat cena između Rusije i Saudijske Arabije.

Prema analitičarima pozitivni znaci u borbi protiv korona virusa, kao i planovi delimičnog otvaranja Italije i Njujorka, i smanjenje stope smrtnosti u najteže pogođenim zemljama sprečavaju suviše snažan pad cena nafte.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    Narod treba dok je korona da ne kupe ni litru goriva da vidimo dokle bi drzali cenu nenormalno visoku

    1
    0

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke