• 2

Ako dozvole na more, ovo bi moglo da vas raduje: Enorman broj stanova za izdavanje u Grčkoj

Investitori koji su uložili u takve nekretnine verovatno neće moći da servisiraju dugove

  • 2
Plaža Foto: Pixabay

Ponuda stanova za izdavanje u Grčkoj tokom poslednjih nekoliko nedelja drastično je porasla, piše list Ekatimerini.

Ponuda je porasla zbog pada potražnje, restrikcija zbog koronavirusa i povlačenja nekretnina sa platformi za kratkoročno izdavanje.

Prema podacima mreže za onlajn oglašavanje Spitogatos, u poslednjih 30 dana broj nekretnina za dugoročno izdavanje porastao je za 44,4 odsto u Petraloni, južno od centra Atine.

Ako se u obzir uzmu samo renovirani stanovi, koji se obično izdaju na kraći rok, ponuda je porasla za 61,5 odsto.

Porast ponude nameštenih stanova za dugoročno izdavanje u Kukakiju, centralnoj tački Atine za kratkoročno izdavanje, porastao je za 11,9 odsto, dok je ukupan porast oglašavanja na istom mestu porastao za samo 4,9 odsto, prenosi Grčka.info.

U centru Atine je ponuda nameštenih stanova porasla za 73 odsto, a ukupan broj oglasa porastao je za 30,8 odsto, dok je u kvartu Neos Kosmos ponuda nameštenih stanova porasla za 29,2 odsto, a ukupan broj oglasa porastao je za 43,6 odsto.

U ostatku Grčke najveći porast ponude stanova za izdavanje zabeležen je u Larisi (26,6 odsto) i Volosu (23,53), koje slede Iraklio (20,3) i Solunu(16,1).

Uzevši u obzir veliki pad prihoda od izdavanja na kratki rok, barem tokom većeg dela ove godine, izgleda da investitori koji su uložili u takve nekretnine verovatno neće moći da servisiraju dugove, ukoliko ne nadoknade izgubljene prihode, a prelazak na dugoročno izdavanje deluje kao jedini izlaz za njih.

Izvršni direktor Spitogatosa Dimitris Melahroinos rekao je za Katimerini da još uvek nije došlo do pada cena.

- Kombinacija starijih stanova za iznajmljivanje, čija je cena blago pala, i priliv novih, ’skupljih’ stanova na tržište, koji su podigli cene, za sada je održala prosek cena izdavanja i nema značajnijih promena - rekao je Melahroinos.

Video: Jedna od najlepših plaža u Grčkoj nalazi se na Kritu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>