• 3

Bili su zvezda u usponu, sad su bankrotirali: Nafta je udavila još jednu kompaniju

Tek se očekuje kolaps kompanija

  • 3
nafta, cena, gorivo, korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena,  grafikon pada, novac

Foto: Shutterstock

Stanje na tržištu nafte oteralo je još jednu energetsku kompaniju u bankrot.

Dajmond ofšor, koji je knjižio gubitke i pre trenutnog pada cene nafte, podneo je zahtev za zaštitu od bankrota. Kao što mu ime kaže, izvodi bušenje na moru sa 15 postrojenja koja rade za Hes, OKSI, Petroleo Brasileiro i BP.

Dajmond je prošle godine izgubio 357 miliona dolara, gotovo dvostruko više od gubitka koji je ostvario u 2018. godini, jer je prihod pao 12 odsto, na nešto manje od milijardu dolara. Tokom poslednjih pet godina gubici su mu iznosili 1,2 milijarde dolara. Kompanija zapošljava 2.500 radnika.

Cena nafte je opala poslednjih meseci zbog oštrog pada potražnje. U jednom trenutku cena nafta bila je negativna, jer su se ulagači zabrinuli da neće biti dovoljno prostora za skladištenje nafte koja se proizvodi. Kao rezultat toga, bušenje nove nafte je zaustavljeno.

- Nakon pažljivog pregleda naših finansijskih izveštaja, zaključili smo da je najbolje da tražimo pomož - rekao je izvršni direktor Mark Edvards.

Ovo je peta naftna kompanija koja se javno trguje i koja je podnela stečaj u poslednjih 30 dana. Očekuje se da će uslediti još mnogo naftnih bankrota.

Najveći dosad prijavljeni je Whiting petroleum, koji je bankrotirao 1. aprila. Whiting je nekada bio zvezda u usponu u industriji škriljaca, sa 1,6 milijardi dolara prodaje prošle godine. Ali poput Dajmonda, Whiting je u četiri od poslednjih pet godina imao minus.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    28. april 2020 | 12:47

    Samo neka dodju u Srbiju i nemaju problema, kod nas su nafta i njeni derivati najskuplji na svetu bez obzira na pad cene

  • SRB

    28. april 2020 | 13:02

    Baš mi ih žao, dostigli vrhunac pa sad malo grcaju, ovde ljudi decenijama žive kao socijala pa nikom nije žao...

  • Loki

    28. april 2020 | 12:36

    To su zakonitosti ekomomije. Kada skoci cena nafte neko ce sa ulozi pare I opet da ih pokrene.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>