• 46

Marinina priča iz Kanade: Država plaća prinudni odmor, a procvetao im jedan "esencijalni biznis"

Mnogi Kanađani su zavisni od alkohola i zato radnje s alkoholnim pićima moraju ostati otvorene - one se smatraju "esencijalnim biznisom"

  • 46
Kanada, grad, ljudi

Kanada / Foto: Pixabay

Novinar i pisac Marina Bulatović godinama živi u Kanadi, pa smo je pitali kako sada tamo funkcionišu stvari, usred pandemije. Da li ljudi mahom rade od kuće, kakvi su propisi, koje radnje rade. Jedna stvar je posebno iznenadila, iako je tu zemlju već dobro upoznala.

- Iznenadila sam se da su radnje za prodaju alkoholnih pića (LCBO), ali i prodavnice piva i kanabisa proglašene za osnovni biznis – a predstavnik zdravstvene organizacije Eileen de Villa iz Toronta, rekla je da sa žaljenjem priznaju da su mnogi Kanađani zavisni od alkohola, i da zato te radnje moraju ostati otvorene. Ovih dana ta informacija me daleko više muči od pandemije koja će proći - priča nam Marina.

Dok ona već dugo radi od kuće, piše knjige i tekstove, za njenog supruga, ali i mnoge druge zaposlene u Kanadi, ovaj način rada je novina.

- Moj suprug radi od kuće, a nekoliko njegovih kolega je poslato na "privremeno odsustvo" zbog smanjenog obima posla. Kupili smo dodatni radni sto, monitor i sve ostalo što mu je bilo potrebno – a te račune možemo da priložimo kao olakšice pri plaćanju poreza. Kompanija u kojoj radi moj suprug proglašena je za "esencijalni biznis". Ali, kompanije koje nisu u kategoriji osnovni biznis – odavno ne rade.

Iako su na početku postojala ograničenja pri kupovini pojedinih prehrambenih proizvoda, na primer - jaja, toga više nema.

Do skoro, u Volmartu ste mogli da kupite samo jedno pakovanje jaja / Foto: Marina Bulatović

- Ovde mnoge stvari funkcionišu po principu zabrane i kazne, a građani imaju razvijenu svest da se ovde kazne i sprovode. U našoj zgradi piše: zabranjeno pušenje, a propisana kazna za one koji to krše je 5.000 dolara; u parku ako bacite đubre – kazna je 2.000 dolara, ako iz kola izbacite pikavac – 500 dolara; u vreme pandemije kada su pojedini parkovi zatvoreni, ukoliko kršite propise sleduje vam kazna i od 100.000 dolara ako igrate basket ili tenis - priča Marina za Telegraf Biznis.

Kaže da joj sedenje kod kuće ne smeta, jer je pre dolaska u Kanadu desetak godina živela u Saudijskoj Arabiji, pa je još tada "izolacija postala njeno prirodno stanje".

Kada je reč o onima koji sada ne rade, usled pandemije, Marina navodi: "Svi koji su na takozvanom privremenom odsustvu dobijaju od države pomoć dok se ne vrate na posao. Sve je odmah i vrlo brzo prešlo na onlajn kupovinu, pa je tako ublažena šteta za biznise koji nisu osnovni". Pogledajte i nekoliko fotografija koje opisuju Kanadu - sada.

Video: Najlepše klizalište ove zime nalazi se u planinama zapadne Kanade

(Telegraf Biznis/B.Đ./Foto: Marina Bulatović)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragica

    Cene kazni su naduvane. I da je nekih articala nema u prodvnici.

  • Slava

    Zavisi u kojoj provinciji Kanade se zivi, a istina je - nema razlike izmedju zivot i rada ovde i tamo, sem naziva i kontinenta.

  • MILOSC

    Pa nije to Srbija..Nije tamo minimalac 8 e dnevno ili neki relani prosek od 400e.Niko ne zaslužuje da izgubi dostojanstvo bilo kojoj struju da pripada.Umesto da je podignut minumum zarade i socijale na bar 500 e oni nas guraju u propast i subvecionišu strane firme koje ostvaruju ko zna koliki profit , sramota na koji način se upravlja našom divnom zemljom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke