• 14

Aerodrom "Nikola Tesla": Otpustili smo 136 kolega, mogu ponovo uskoro da se vrate

Bez posla ostali radnici na operativnim poslovima direktno povezanim sa obimom avio-saobraćaja

  • 14
Aerodrom Nikola Tesla, vanredno stanje, Beograd Foto: Telegraf.rs

Od 15. marta kada je u Srbiji proglašeno vanredno stanje beogradski aerodrom beleži pad broja putnika od čak 95 odsto pa je kompanija "Belgrade Airport" prilagodila procese rada i broj angažovanih radnika preko posredničke agencije, navode u toj kompaniji.

To znači, kako navode, da nisu nastavili saradnju sa 136 kolega angažovanih preko posredničke agencije na određeno vreme, prvenstveno na operativnim poslovima direktno povezanim sa obimom avio-saobraćaja, a s obzirom da na beogradskom aerodromu gotovo da nema saobraćaja.

Dodaju da su zajedno sa saradničkom agencijom upoznali zaposlene sa njihovim pravima i da su podržali njihovo učešće u programima agencije koji se odnose na njihovo ponovno angažovanje u najkraćem mogućem roku.

- Zahvalni smo svim našim zaposlenima na trudu i zalaganju da se tokom ovog teškog perioda održi neophodan nivo funkcionisanja aerodroma. Nadamo se da su ove neophodne mere privremenog karaktera i da će u dogledno vreme stvoriti uslovi za povratak u redovniji režim poslovanja -  kažu  u preduzeću "Beogradski aerodrom".

Mogu li da se vrate?

Prethodno je sindikat "Sloga" saopštio da je tokom vanrednog stanja na aerodromu "Nikola Tesla" otkaze ugovora o radu dobilo više od 200 radnika i zatražio je da rukovodstvo preduzeća "Beogradskog aerodroma" preispita svoju odluku, kritikujući i ulogu agencija za zapošljavanje i njihovu svrhu.

Iz Beogradskog aerodroma poručuju da su uložili sve napore da zadrže isti broj zaposlenih, uprkos činjenici da prolaze kroz period znatno smanjenih poslovnih aktivnosti.

- Kada je postalo jasno da će negativni uticaj na industriju avio-saobraćaja trajati mesecima, morali smo da donesemo neophodne odluke, kako bismo očuvali održivost kompanije za period oporavka nakon krize i posao za više od 2.000 preostalih ljudi na aerodromu - objašnjavaju za Tanjug u tom preduzeću.

Podsećaju da zbog pandemije aerodromi širom sveta beleže drastičan pad avio-saobraćaja i prihoda, te navode da je sektor avio-transporta u toj situaciji među najteže pogođenim industrijama, a da će oporavak trajati određeno vreme.

Belgrade Airport je reorganizovao poslovanje na način da se održava samo potreban nivo operativnosti, a to je usmereno prvenstveno na primenu mera i preporuka koje se tiču smanjivanja kontakta između zaposlenih, ali i na prilagođavanje procesa rada i broja zaposlenih trenutnoj situaciji.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić još je u martu razgovarao sa koncesionarom aerodroma "Nikola Tesla", francuskim "Vansijem", u vezi sa radnicima na tom aerodromu. Tada je rekao, da će se radnici vratiti na posao čim se otvori aerodrom.

Danas je odlučeno i da od 18. maja počinje polako otvaranje Aerodroma "Nikola Tesla" i za komercijalne letove. Podsetimo, Aerodrom ”Nikola Tesla” u Beogradu obustavio je saobraćaj za sve komercijalne međunarodne letove, 19. marta.

Video: Nikada niste videli ovakav beogradski aerodrom... Nema žive duše

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    28. april 2020 | 20:46

    Ukinuti agencije pod hitno i menjati zakon o radu u korist radnika a ne u korist tajkuna kakav ste zakon doneli a sa njim i te agencije! Firma ako trazi radnika moze ali trajno u korist te firme a ne te vase popisljive agencije sa kojima ste napravili od radne snage robove ili sezonce kako se kome nadigne!

  • Pravednik

    28. april 2020 | 19:37

    Agencije, slepo crevo naše ekonomije koje treba odstraniti. Rešili ste u parking servisu, nemam pojma šta se dalje čeka???

  • Anonymus

    28. april 2020 | 20:56

    Zar nije novim zakonom zabranjeno angazovanje radnika preko agencije?! Ili to vazi samo za neke?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>